94-годишен кмет се бори за преизбиране във Франция

Актуални новини
10:38 - 20 Юни 2020
1959
94-годишен кмет се бори за преизбиране във Франция

Никога не е късно - тази житейска мъдрост се опитва да докаже 94-годишният Андре Тригано, който се бори за преизбиране на кметските избори във Франция. 

Във Франция 36 000 села и градове проведоха първия тур на кметските избори през март, а следващия уикенд най-сетне предстои и втори тур. Тримесечно забавяне беше причинено от пандемията на коронавирус. 

Един от стремящите се към поста е надминалия 90 г. Андре Тригано., предаде BBC.

"Надявам се, че няма да се налага да се извинявам отново, че не съм умрял", пошегува се кандидатът. 

Той е кмет на град Памие в подножието на френските Пиренеи с население 16 000 души. Андре Тригано е на 94 години и е на държавна длъжност близо 50 години.

Той излезе начело в първия тур на изборите през март и, ако спечели втория тур на 28 юни, той ще навърши 101 години в края на мандата си.

Има и други възрастни кметове, които не искат да се откажат от властта - включително 98-годишен, който се кандидатира за преизбиране в село близо до Бордо, - но никой няма история, толкова колоритна като тази на Тригано.

Роден в Париж през 1925 г., той е юноша по време на немската окупация на града през Втората световна война. Родителите му, еврейски имигранти от Алжир, били посъветвани да бягат от полицай, който живее в сградата им, който им казал, че Гестапо е готово със заповед за ареста им. Така животът на Тригано се превръща в път през бурните дни на целия ХХ век.

Въпреки десетилетията зад гърба си, сегашният – и надяващ се да бъде следващи- кмет на Памие успокоява „младите – или по по-младите, желаещи за поста – да почакат да им дойде редът“.