АБСУРД: Изчезнаха и лекарствата срещу глисти

Лекуват децата с тиквени семки, алармира депутат от ДБ здравния министър

Топ
14:48 - 12 Януари 2023
6353
АБСУРД: Изчезнаха и лекарствата срещу глисти

Над 300 медикамента са изчезнали от аптечната мрежа у нас, съобщи по-рано днес здравният министър в служебното правителство д-р Асен Меджидиев и хвърли отговорността за хаоса в складовете и недостига на илачи в цялата страна върху предшественичката му проф. Асена Сербезова. 

Освен лекарствата за деца против астматични пристъпи, масово антибиотици, препарати за онкоболни и страдащи от дихателни заболявания, се оказа, че от мрежата са изчезнали и медикаментите против... глисти. За това пък алармира Меджидиев депутатът от Демократична България Иван Белчев. 

Русенският народен избраник изрично посочва, че два от най-популярните (и евтини - б.р.) препарата у нас срещу паразити са се изпарили от складовете. А на тяхно място лекари са принудени да изписват ядене на тиквени семки. В миналото хелминтозата (наличието на чревни паразити - б.р.) се лекува именно с обелени семки от тиква, накиснати с гореща вода. Ето какво констатира пред министъра депутатът: 

"От години в аптечната мрежа се усеща недостиг на лекарства против глисти. Медикаменти, които са доказали своята ефективност като "Зентел" и "Вермокс" липсват.

Не може през 21-и век децата с глисти да бъдат лекувани с тиквени семки. За да се снабдят с нужните лекарства, на пациентите се налага да ги купуват от съседни държави".