Адът в село Рояк: 9 души загинаха в старческия “Топъл дом”, десетки са обгазени (ОБНОВЕНА)

Актуални новини
20:39 - 22 Ноември 2021 (обновена)
7964
Адът в село Рояк: 9 души загинаха в старческия “Топъл дом”, десетки са обгазени (ОБНОВЕНА)

Девет души загинаха при пожар в дома за възрастни хора "Топъл дом" в провадийското село Рояк, а десетки са обгазени. Общо 48 възрастни са оцелели в огнената стихия. Те бяха евакуирани и към момента са настанени в двора на училището и са в добро състояние, съобщи пред БНТ кметът на Дългопол Георги Георгиев.

Хората ще бъдат извозени с училищни автобуси до село Аспарухово и там ще бъдат настанени в общинския хотел. 

Сигналът за инцидента е подаден малко преди 18 часа тази вечер, както съобщи по-рано днес първо Lupa.bg. Веднага на място са изпратени 5 пожарни и спасителни екипа. По първоначални данни огънят е тръгнал от покривната конструкция на сградата и е засегнал третия етаж.

Лятото на 2021 г. Настанените в дома за стари хора в с. Рояк празнуват рождения ден на обитател на дома

Домът се е намирал в преустроено училище с дървен покрив. След получаване на сигнала, незабавно към мястото са изпратени шест екипа на пожарната служба, които заварват сложна обстановка - силен огън от покрива, гъст задушлив дим. Предприемат се мерки по евакуация, но за съжаление 9 души губят живота си. Това съобщи пред БНТ директорът на РДПБЗН–Варна комисар Тихомир Тотев.

По думите му, точният брой на обгазените хора не е ясен, екипите на Бърза помощ работят с тях.

Старците, част от които са били абсолютно неподвижни са изгорели като факли, а част са се задушили от дима. 

Около 150 метра покривна конструкция е площта на пожара, който вече е загасен. Имахме пълно съдействие от властите, допълни Тотев. Предстои извършване на оглед, в рамките на който ще се изясняват причините за пожара.

Същевременно стана ясно, че най-вероятно късо съединение е подпалило покрива на старческия дом.

В дома “Топъл дом” били настанени 58 души. Близките им плащали 3 вида такси на месец - 600 лв. за подвижни, дори с деменция, 650 лв. за трудноподвижни и 690 лв. за приковани на легло. Възрастните хора били настанени по трима в стая. Фирмата, която е собственик на дома, стопанисва подобни обекти в още няколко общини. На 21 юли била последната проверка на дома. При нея не били констатирани проблеми по линия на пожарната безопасност.

Пламнал покривът на сградата. Огънят тръгнал надолу, затова разследващи предполагат, че причината за пожара е късо съединение. Пламъците се разпространили до подпокривното пространство, което се оказало фатално.

Пушекът навлязъл и на долния, трети етаж, а 9-има души загинали.

“Топъл дом” е бил собственост на Билянт Мустафов до юли т.г. Той продава бизнеса си на Володимир Мазурик и съпругата му Милена, уточнява в. "24 часа". Мазурик има и център за лечение на зависимости във Варна. Мъжът е психолог и психотерапевт, както и съпругата му и Милена, която му е съдружник в бизнеса.