Адемов: Искаме минималната пенсия да се вдигне с 5,15 лв., а не с левче

Икономика
12:56 - 28 Юни 2022
2227
Адемов: Искаме минималната пенсия да се вдигне с 5,15 лв., а не с левче

Предложението на управляващите е минималната пенсия да се вдигне до 467 лв. Това е увеличени от 37 лв., ако не се прибавя бонусът от 60 лв. Това означава вдигането с 1,19 лв. на минималната пенсия на ден. Това, което предлагаме ние е минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст да стане 481,80 лв., като в тази сума влиза и добавката от 60 лв. Това означава пет пъти по-голямо увеличение - 5,15 лв. на ден. Всички, могат да преценят дали става дума за наддаване, или търсене на по-справедливо решение. Това обясни бившият социален министър и депутат от ДПС Хасан Адемов на гласуването на актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване.

През 2009 г. дефицитът в ДОО беше 1,523 млрд. лв., сега е 8,329 млрд. лв. - близо осем пъти по-висок. Средната пенсия обаче е нараснала само 2 пъти за този период - от 288 на 573 лв., каза още Адемов.

Ще подкрепим увеличението на пенсиите, защото пенсионерите са част от уязвимите групи и при тези кризи
няма как да пристъпим към такива мерки. Друг е въпросът за методологията - ние ще направим наши предложения, каза Адемов.

Това, което предлагате е нарастване на минималната пенсия с 30%. Това отново е изпреварващо спрямо останалите.

Правите същата грешка, каквато и предните управляващи. Техните решения доведоха до това - половината от пенсионерите да са на минималната пенсия, опонира шефът на социалната комисия и депутат от ПП Искрен Арабаджиев.

Той обясни, че с промените от 1 октомври 200 хил. пенсионери ще минат минималната пенсия и ще стигнат средните суми. С продължаването на добавките до края на годината прехвърляте проблема на следващите
управляващи. Кой ще вземе политическото решение добавките да отпаднат на 31 декември, а размерът на
пенсиите да падне? Вашето предложение въвежда два вида добавки от 60 лв. и за хората под линията на бедност - 120 лв. По този начин дискриминирате хората, каза още Арабаджиев.