Административният съд потвърди: Васил Терзиев е кметът на София

Съдът сравни данните от машините с проверката на протоколите за всички 1639 секции

Новини
15:50 - 26 Юли 2024
1190
Административният съд потвърди: Васил Терзиев е кметът на София

Административният съд София-град (АССГ) потвърди избора на Васил Терзиев за кмет на София. Това съобщи правният портал Lex.bg. Решението обаче не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Потвърдено е решението на столичната общинска избирателна комисия, с която Терзиев бе обявен за победител на балотажа на местните избори в столицата през 2023 г.

Терзиев спечели с малко над 5000 гласа разлика битката за кметското място в София срещу Ваня Григорова. Той получи 175 044 гласа (48,20%), а опонента му - 170 258 гласа (46,89%).

Припомняме, че Ваня Григорова изрази съмнение, че изборите са манипулирани и оспори резултатите пред съда.

В хода на делото съдът назначи и експертиза, която трябваше да сравни данните от машините с проверката на протоколите на всички 1639 избирателни секции в София. Така трябваше да се установи има ли нарушение при протоколите, колко и какви са поправките и има ли разминавания между протоколите и паметите на машините.

Резултатите от експертизата показаха, че в крайна сметка избраният кмет Терзиев е бил по-ощетен от основния си опонент при броенето на бюлетините от машинното гласуване. Заключението на експертите беше, че Терзиев е бил ощетен с 832 гласа, а Григорова - с 282.