Адвокат: 400 болници работят без лекари и медсестри

Има лечебни заведения, в които фиктивно на граждански договор фигурират медици, твърди Мария Петрова

Здраве
17:47 - 30 Октомври 2020
3164
Адвокат: 400 болници работят без лекари и медсестри

"Доброволците не трябва да влизат в отделенията и да имат досег до пациентите, защото това е риск и за тях, и за пациентите". Това каза пред Би Ти Ви адвокат Мария Петрова – специалист по медицинско право. 

"Доброволчеството е изключително полезно, но на нас не ни трябват доброволци, които да лекуват и изобщо да имат досег с пациентите", каза още тя.

"Дори и студенти по медицина, стажанти-лекари, нямат право да извършват лечебни и диагностични мероприятия. Това, че един кадрови дефицит е бил дълго време неглижиран, не може сега в условията на пандемия да смятаме, че панацеята на това е доброто сърце на хората", обясни адв. Мария Петрова.

По думите й в България има близо 400 болници, с много регистрирани легла, но в тях няма лекари, медицински сестри и персонал, който да обслужва пациентите.

"В провинцията има лечебни заведения с болничен характер, в които фиктивно на граждански договор фигурират определени лекари, които не са стъпвали там, не работят и в такава криза няма как да окажат помощ. Този проблем е трупан с години, но новата пандемична обстановка даде нова изява и поле за действие за нормативни промени", уточни тя.

Според нея делата не са най-доброто решение на нито един проблем. "Основното решение е дългосрочна стратегия, нормативни уредби и ефективен контрол", каза още тя.

Тя заяви, че болниците трябва да си оказват колаборация. "Те не са самосиндикални структури, които не са обвързани", предупреди Мария Петрова.

"Добре щеше да е в изминалите месеци да се очертаят по-големи стъпки и предпоставки за последващите действия, които да са в полза на обществото", обобщи адвокатката.