Френският професор Дидие Раул: Няма втора вълна, има нова пандемия

Здраве
17:20 - 30 Октомври 2020
30304
Френският професор Дидие Раул: Няма втора вълна, има нова пандемия

Френският професор Дидие Раул, който стана известен още през март с широкото прокламиране на комбинацията азитромицин+хидроксихлорохин, избухна с нова теза. Директорът на Средиземноморския институт по инфекциозни болести, обяви в телевизионно интервю вчера, че не може да прави прогнози за развитието на пандемията, защото: 

"Няма втора вълна на коронавируса. Има нова вариация на вируса". По думите му това де факто означава съвсем ново заболяване, с което в момента европейците се сблъсквали. 

Вчера и швейцарски учени обявиха, че в Европа циркулира нов щам, който не е достатъчно добре изследван, за да се твърди дали превръща SARS-CoV-2 в по-опасен или напротив, по правилата на вирусологията. 

Френският лекар нарича "новия" вирус "вариант 4" и го е наблюдавал първо сред своите пациенти в Марсилия. И предупреждава, че не изключва първите щамове, циркулирали до юли-август да се окажат по-безобидни от сегашния. 

Проф. Раул е изследвал над 140 000 пациенти до момента с диагностицирано наличие на коронавируса, които са преминали в неговия институт в Марсилия. Той твърди, че ако в началото на взрива от болни във Франция те са били заразени с коронавируса от мигранти от Северна Африка, сега Старият континент бил обхванат от нов щам - пренесен от Скандинавия и Великобритания. 

Френският медик е на мнение, че това е и отговорът на въпроса защо се срещат все повече реинфектирани хора, които вече са преболедували COVID-19. "Антителата от първата "версия" на вируса не работят срещу втората", убеден е той. 

Затова и не се наема да даде прогноза нито кога ще свърши ужасът, нито кога ще може човечеството да разчита на ваксина. 

Междувременно обаче спорът му с френските власти ескалира, след като Париж отказа да възприеме единен протокол за лечение на инфектираните с посочената по-горе комбинация. Проф. Раул все още е убеден, че само азитромицинът в съчетание с хидроксихлорохина са достатъчни, за да се обърне кривата на заболяването и вирусът да бъде преборен. У нас първото клинично проучване върху хоспитализирани пациенти във ВМА разкри, че е прилаган хидроксихлорохин, но при няколко болни се е получил един от сериозните странични ефекти, описани от световната научна общност - удължаване на QT-интервала на сърцето, което може да доведе и до животозастрашаващо състояние, ако се допусне извън лечебно заведение.