Айдахо става първият щат в САЩ, който забранява транс спортистите

Два законопроекта ограничават транс жените и момичета да се състезават в женските спортове и да променят пола си в свидетелствата за раждане

Новини
11:02 - 02 Април 2020
1568
Айдахо става първият щат в САЩ, който забранява транс спортистите

Айдахо стана първият щат, забранил на транссексуалните момичета и жени да се състезават в женски спортни лиги, като въведе нови закони. Документите също така не позволяват на транс хората да променят пола си в актовете за раждане.

Губернаторът Брад Литъл подписа двата законопроекта в понеделник, навличайки си гнева на LGBT+ групи, които определиха този ход като “вреден и дискриминационен”.

Правата на транс индивидите отдавна са се превърнали в ябълката на раздора между американските либерали и консерватори. Според консерваторите безопасността и справедливостта са компрометирани, когато се позволява на транс момичета и жени да се състезават в женски спорт.

„Законът за справедливост в женския спорт“ на Айдахо забранява транс момичетата и жените да се състезават в женски спортни лиги, свързани с държавните училища и системите за висше образование.

"Според този законопроект момчетата и мъжете (каквито в действителност са транс момичетата и мъжете) няма да могат да заемат мястото на момичета и жени в спорта, защото това не е честно", заяви законодателката Барбара Ехард, която представи законопроекта по-рано миналия месец.

Вторият законопроект на Айдахо, забраняващ на трансджендърните хора да променят пола си в акта за раждане, за да отразява тяхната полова идентичност, също беше критикуван от защитниците на ЛГБТ+ групите и вероятно ще бъде изпратен в съда. Адвокати на шарените гупи припомнят, че през 2018 г. федерален съд постанови, че Айдахо нарушава конституцията на САЩ, като не позволява на транс хората да променят пола си в актовете за раждане.

Два други американски щата — Охайо и Тенеси — не позволяват на хората да променят пола си в свидетелствата за раждане.