Акад. Петър Иванов пред Lupa.bg: Депресията измества рака заради пандемията

Здраве
18:15 - 27 Септември 2021
4427
Акад. Петър Иванов пред Lupa.bg: Депресията измества рака заради пандемията

"Психичното здраве на народа ни е в драматично състояние след ковид пандемията. Световната здравна организация тръби, че пандемията от психични разстройства следствие на коронавируса е по-страшна от самата зараза. Депресията е на второ място като причина за смъртност. Тя е преди рака".

Това заяви пред Lupa.bg директорът на Демографския институт към БАНИ акад. Петър Иванов, който има десетки издадени книги, учебници, научни статии, изследвания в областта на приложната психотерапия, психоанализа и на социалната психология. Автор е и на книгата "Психология на ковид пандемията", която се разпространява както у нас, така и по света. 

За да се подпомогне психичното здраве на българина, ученият провежда във фейсбук безплатен курс по психотерапия.

"Обучението вече е започнало и ще продължи до ноември. То се състои всяка седмица в сряда и събота. Досега сме разгледали проблемите на хобитата, маниите, алкохолизма, депресиите, шизофрениите и др. и най-вече методите, с които човек може да се справи с тях или да окаже помощ", обясни акад. Петър Иванов. 

"По наши данни понастоящем депресираните българи са около 32 %. Този процент е в пъти над средния стандарт за европейските страни, който е 7-8%. Депресията много често се съчетава с други психични деформации и страдания: тревожни, панически, обсесивно-компулсивни, разстройства на храненето, фобии и др.", посочи ученият. 

"У нас хората с психични страдания са стигмирани и унижавани. Най-малкото,  което мога да направя за тях, е да проведа безвъзмездно курс по психотепария. Лекциите се теглят безплатно и се разпространяват. Който иска, може да ми изпрати въпроси, на които аз да отговоря. В момента имам 1817 последователи във фейсбук. Всяка седмица се увеличават със стотина души. Накрая, хората завършили моя курс, ще получат дипломи", каза още психологът.