Албанезе призова за свободна търговия между Австралия и Китай

Свят
15:00 - 08 Ноември 2023
2055
Албанезе призова за свободна търговия между Австралия и Китай

Премиерът на Австралия Антъни Албанезе се срещна вчера с китайския премиер Ли Цян в Пекин, ден след като се срещна столицата на азиатската държава  с китайския президент Си Цзинпин, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По време на срещата си с Ли австралийският гост призова: За пълно възобновяване на свободната и безпрепятствена търговия с Китай.

"Китай е готов да реализира стабилно и устойчиво разрастване на всеобхватното стратегическо партньорство с Австралия", заяви китайският премиер Ли Цян.

Албанезе е в Китай на първото посещение на австралийски премиер  от седем години насам, след като дипломатически спор сложи край на срещите на лидерите, които се провеждат веднъж годишно.

Президентът Си Цзинпин заяви в понеделник, че стабилните връзки между Китай и Австралия служат на интересите и на двете страни и че Пекин и Канбера трябва да разширят сътрудничеството си, с което изпрати ясен сигнал, че Китай е готов да преодолее неотдавнашното напрежение.

Китай отмени търговските блокади върху повечето австралийски експортни стоки, които бяха наложени през 2020 г. вследствие на призива на Австралия за международно разследване на произхода на КОВИД-19. От своя страна Канбера гледаше с подозрение към Пекин поради подозрения за китайска намеса в австралийската политика.

Албанезе заяви, че с Ли  ще обсъдят "пълното възобновяване на свободната и безпрепятствена търговия между нашите две страни", както и "начините за оформяне на мирен, стабилен и проспериращ регионален и световен ред".

Различията между двете страни са и поради нарастващите връзки на Пекин в областта на сигурността с тихоокеанските островни държави. Партньорството на Австралия в рамките на групата КУАД със САЩ, Индия и Япония в Индо-тихоокеанския регион също притеснява Китай.

В понеделник лидерът на Китай предупреди по време на срещата си с Албанезе срещу "блоковата политика".