Алберт Попов пише история! 17-и на олимпийския гигантски слалом

Постижението е най-доброто за България в дисциплината за всички времена на световен форум

Зимни
10:38 - 13 Февруари 2022
4313
Алберт Попов пише история! 17-и на олимпийския гигантски слалом

Алберт Попов написа нова страница в историята не само на най-добър наш действащ ски-алпиец. И то в по-слабата си, поне на теория, дисциплина гигантския слалом. Българинът се класира  17-и на олимпиадата в Пекин със 7-ото най-добро време във втория манш, след като преди това успешно преодоля кошмарния за всички участници първи манш.

Преди четири години Попов завърши на 28-о място в гигантския слалом при дебюта си на oлимпийски игри в Пьонгчанг. А днес в Пекин постигна най-предно класиране на българин в дисциплината.

Влизането в топ 20 на гигантски слалом е изключително постижение за България, което нито един наш състезател не е постигал в тази дисциплина на подобен спортен форум. Соченият за най-добър роден скиор Петър Попангелов има във визитката си 21-о място на Игрите в Сараево през 1984 г.

Първият манш днес сутринта започна в обилен снеговалеж, непрогледна мъгла и температура към минус 20 градуса. 89 ски-алпийци от над 60 държави се бориха най-вече с преспите по напълно непочистената писта. Десетки, сред тях и от най-добрите, отпаднаха от надпреварата още в първия манш, заровени сред дълбокия сняг.

За щастие нашият представител - най-добрият ни алпиец Алберт Попов, успя да оцелее в гигантския слалом с гигантските преспи и да пресече финала, след като стартира с 53-и номер. Класира се 27-и сред завършилите едва 54 състезатели, което означаваше, че във втория манш Аби имаше късмета да стартира четвърти - по обратния ред на първите 30.

Във второто спускане Алберт демонстрира как трябва да се премине трасето, въпреки продължаващия снеговалеж и все още многото заснежни капани по него. Така Аби скочи с ..... места нагоре, спрямо първия манш, което малко състезатели успяха да постигнат.

В крайното класиране първото и третото място си запазиха швейцарецът Марко Одермат и французинът Матьо Февр и грабнаха златото и бронза. Между тях за среброто с великолепно каране  се вклини словенецът Жан Кранец.

Алберт Попов ще участва и в слалома на 16 февруари. Като това е и дисциплината, в която той има най-добри постижения и ще търси по-добро класиране. След като финишира днес, то коментира пред БНТ, че е направил едва две тренировки за гигантския слалом, тъй като е съсредоточил усилията си за слалома. В сряда на старта застава и другият ни представител Камен Златков.

Снимки: БОК