Александър Николов: Предполагам кой е недоволен, че България отказа да се подчини на руски шантаж

Новини
14:15 - 08 Февруари 2023
1431
Александър Николов: Предполагам кой е недоволен, че България отказа да се подчини на руски шантаж

„Същината на обвинението е за това, че България отказа да се подчини на руски шантаж. Предполагам кой и защо е недоволен от това“. Така бившият министър на енергетиката в кабинета „Петков“ Александър Николов коментира държавните обвинения срещу себе си.

По-рано днес стана ясно, че Николов и един от заместниците му – Данаил Николов, както и бившият шеф на „Булгаргаз“ в кабинета „Петков“ Людмил Йоцов, са обвинени за причиняване на вреди на държавния газов доставчик. Тримата са получили обвиненията си тази сутрин в Националната следствена служба.

Разследването е по няколко линии, основно те са били насочени във връзка с формирането на официална позиция на „Булгаргаз“ за предложената схема на плащане за доставки на газ от „Газпром“ по договора, изтекъл в края на миналата година, посочиха от следствието.

„България е Европа и като такава съгласува всичките си действия с позицията на ЕС!
А ако са забравили … България е обявена за враг от една друга държавата!“, пише още Николов.

„Бившият енергиен министър Александър Николов е обвинен, че не е било прието предложението на „Газпром“ да се плаща за доставки на газ в рубли“, каза за БТА адвокатът му Ина Лулчева. Тя беше с Николов в Националното следствие, където той престоя около половин час днес. Адв. Лилчева е заместник-председател на Висшия адвокатски съвет.

„Обвинението се свежда до това, че в крайна сметка България не се съобрази с изнудванията от „Газпром“ и Русия“, каза Николов по-рано пред медиите.