Александър Вучич: "Мини Шенген" не е нова Югославия

Това е начин на по-добър живот за хората в региона, каза сръбският премиер

Новини
20:12 - 10 Ноември 2019
2015

"Днес ще говорим за една мечта, за това е Западните Балкани на 21  век.", каза премиерът на Северна Македония Зоран Заев, откривайки пресконференция в
Охрид след тристранна среща със сръбския премиер Александър Вучич и албанския премиер Еди Рама, посветена на инициативата "мини Шенген" за свободно движение на хора, стоки и капитали в Западните Балкан, съобщи порталът Б92.

Заев оцени, че инициативата ще направи Западните Балкани по-добро място, ще подобри условията на живот, ще помогне на младите хора да останат в
родните си страни и ще привлече нови инвеститори, границите ще се преминават само с лични карти и страните ще признават взаимно всички документи, предаде БТА.

Заев покани и другите страни от западните Балкани да се присъединят към инициативата.

Сръбският президент Александър Вучич каза на пресконференцията, че в
Западните Балкани трябва да се създаде среда на нормални отношения, а
не на конфликти и омраза.

"За Сърбия това е важна инициатива и с гордост мога да кажа, че за кратко
време договорихме важни неща за нашите граждани", каза Вучич. Той
обясни, че "мини Шенген" не означава формиране на нова Югославия, а
процес, който дава възможност за по-добър и качествен живот на хората в региона. Албанският премиер Еди Рама каза, че идеята не е да се поделят Западните Балкани, които и без това са разпокъсани, а да се обединят всички страни от региона. Той подчерта, че инициативата е вътрешно желание на страните участнички, а не резултат от външен натиск или внушение.
Рама изрази желание в процеса да се включи и Косово.

"Пет години от началото на Берлинския процес участието на Косово не е поставяно под въпрос", каза той. Рама се пошегува, че не приема понятието "мини Шенген". "Висок съм 192 сантиметра. Нямам желание да бъда нито миниюгославянин, нито велик албанец, а желая мирен живот за гражданите", каза албанският премиер.

Той съобщи, че следващата среща по инициативата "мини Шенген" ще бъде на 21 декември в Дуръс и на нея ще бъде поканен върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел.