Америка се завръща: Кой кой е в екипа на Джо Байдън? (СНИМКИ)

Актуални новини
09:03 - 21 Януари 2021
6507
Америка се завръща: Кой кой е в екипа на Джо Байдън? (СНИМКИ)

Екипът на новия американски президент Джо Байдън, който вчера встъпи в длъжност, ще работи под мотото "Америка се завръща". 

На поста държавен секретар застава Антъни Блинкън – дългогодишен дипломат и служител в националната сигурност, работил с двама президенти демократи. Извън политиката е известен с джаз изпълненията си. По време на пандемията композира и свои рок балади. 

Бившият държавен секретар Джон Кери ще заеме съвсем нов пост – специален пратеник по въпросите на климата. Очаква се да работи активно с Байдън за връщане на Съединените щати в Парижкото споразумение. Медиите го кръстиха "климатичния цар". Номинацията му не се нуждае от утвърждаване в Сената.

Роденият в Куба Алехандро Майоркас ще бъде назначен за министър на вътрешната сигурност. Така ще стане първият латиноамериканец и първият имигрант, заемащ поста. Ще бъде натоварен с имиграционните политики на Съединените щати.

Джанет Йелън се очаква да стане първата жена министър на финансите. 

Аврил Хейнс вече стана първата жена начело на Националното разузнаване, след като вчера беше одобрена от Сената.

Съединените щати ще имат и първия чернокож министър на отбраната – генералът от резерва Лойд Остин.

Голяма част от избраните са работили дълги години с Джо Байдън. За да поемат постовете си, трябва да бъдат одобрени от Сената.

За първи път цветнокожа азиатско-американска жена ще заеме втория най-висок пост в Съединените щати. Това е вицепрезидентът Камала Харис.