Анасоново печено пиле (+ билки, картофи, лук, узо и бяло вино)

за 4 порции, 145 мин

Кухня
06:41 - 16 Октомври 2024
1825
Анасоново печено пиле (+ билки, картофи, лук, узо и бяло вино)

Продукти

1 цяло пиле към 1,5 кг

250 г по-дребен лук

400 г по-малки картофи

4 клонки розмарин

4 клонки салвия

сол и черен пипер

5 скилидки чесън

½ ч.л. анасон на прах

200 мл зеленчуков бульон

50 мл узо, мастика или друга анасонова напитка

125 мл бяло вино

 

Приготвяне

Обеленият лук се разполовява. Обелват се картофките.

Подсушеното пиле се подправя отвън и отвътре със сол и черен пипер.

Обелва се чесънът, скилидките се смесват с половината билки и се пълни пилето.

Пилето се слага в тава. Около него се разстилат лукът и картофките. Сипва се бульонът.

Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) около 75 мин.

По средата на печенето се прибавят узото, бялото вино и останалите билки.