Анастасия Мозер - красавица като млада (УНИКАЛНИ СНИМКИ)

Легендарната земеделка празнува днес рождения си ден в САЩ

Легенди
09:37 - 30 Юни 2019
49081
Анастасия Мозер - красавица като млада (УНИКАЛНИ СНИМКИ)

Легендарната земеделска лидерка Анастасия Мозер празнува днес рожден ден. Тя посреща личния си празник в САЩ, където живее от години. Почетната председателка на “Обединени земеделци” се прибра там наскоро, след като прекара един месец в България.

Всяка година през май и юни Мозер е у нас за националния земеделски събор по случай годишнината от убийството на Александър Стамболийски, който се провежда в Славовица през юни. Тя използва времето да се види с близки и приятели, а сега се е срещнала и със стипендиантите на фондацията, учредена в памет на мъжа ѝ Чарлз Мозер в НБУ.

Веднага след пристигането си в София покрай евроизборите г-жа Мозер даде първо интервю за Lupa.bg, което може да си припомните тук.

Lupa.bg честити рождения ден на Анастасия Мозер, която е една от забележителните съвременни политици на България и й желае здраве и дълголетие. По този повод припомняме нейната биография и предлагаме на читателите любопитна фотогалерия, посветена на г-жа Мозер. Сами ще се убедите каква красавица е била дъщерята на Г.М. Димитров в младостта си. Бившата депутатка и днес запазва младежкия си дух, тъй като спортува всеки ден и шофира сама колата си в САЩ.


Д-р Анастасия Георгиева Димитрова-Мозер е български политик, главен секретар на БЗНС от 1992 до 1997 г. и народен представител в 37, 38, 39 и 40-то Народно събрание. Родена е на 30 юни 1937 г. в София. Дъщеря е на видния български политик Георги Димитров – Гемето (лидер на БЗНС-„Пладне“) и на Мария Димитрова. Заедно с родителите си емигрира от България в края на 40-те години, след като не се подчинява на новата комунистическа власт и най-вече на съветското присъствие.

Мозер получава бакалавърска степен по френски език и магистърска от Института за езици и лингвистика към католическия йезуитски университет „Джорджтаун“ във Вашингтон. След това получава докторска степен по романски езици от университета „Джордж Вашингтон“ във Вашингтон. Работи като журналист за „Гласът на Америка“.

Завръща се в България през 1992 г. след емиграцията. Тя е основател и лидер (до 2011 г.) на партията БЗНС - Народен съюз (след 2008 г. „Обединени земеделци“). От 2008 до 2011 г. е лидер на партия Обединени земеделци. Директор е на вестник „Народно земеделско знаме“. Заместник-председател е на 40-то Народно събрание.


Анастасия Димитрова е омъжена за Чарлз Мозер (6 януари 1934 г. – 11 декември 2006 г.). Двамата сключват брак на 14 септември 1968 г. в протестантската църква „Света Агнеса“ във Вашингтон. След 2 години се венчават и в сръбската църква „Свети Лука“.

Сватбената снимка на Анастасия Димитрова и Чарлз Мозер

Земеделската лидерка заедно с Иван Костов и Александър Праматарски по времето на ОДС

Мозер заедно с Надежда Нейнски и Сергей Станишев

Дъщерята на Г.М.Димитров разговаря със Симеон Сакскобургготски

Анастасия Мозер на няколко пъти подкрепи Бойко Борисов - и по време на местни, и на парламентарни избори

Видната земеделка се поздравява с Георги Първанов

Мозер получи Орден "Стара планина" от президента Росен Плевнелиев

Мозер показва фотография на покойния си съпруг Чарлз Мозер в софийския си дом. Снимка: Агнес Методиева

Анастасия Мозер в аристократичния си дом на жълтите павета в София. Снимка: Агнес Методиева

Използвани са снимки от архива на Булфото