Анастасия от Силистра - тайната любов на Парцалев

Легенди
15:00 - 12 Юни 2020
7083
Анастасия от Силистра - тайната любов на Парцалев

Студентка по руска литература била голямата любов на Георги Парцалев. Неизвестната досега романтична връзка на актьора с жена разкрива журналистът Георги Тошев в своята книга за великия комик - "Хамлет от Левски. Георги Парцалев", която излиза на пазара по случай 95-ия рожден на актьора на 16 юни.

Звездата от "С деца на море" се влюбил в Анастасия от Силистра. Той я среща в Народната библиотека докато се подготвя за роля в първата постановка на Сатиричния театър - „Баня“ по Маяковски. Двамата често били забелязвани в Докторската градина и в малката сладкарница на ул. „Иван-Асен“, където редовно си поръчвали боза и реване.

Анастасия и Георги прекарвали цялото си свободно време заедно, говорейки за руска литература и театър. Момичето, което било 9 години по-малко от актьора, било запленено от деликатността на своя кавалер. Техните любовни отношения продължили няколко месеца и приятелите на Парцалев били убедени, че най-сетне Георги е срещнал жената на своя живот.

Но съдбата отредила друго. Един ден Анастасия внезапно изчезнала. Случило се седмица преди премиерата на „Баня“, която се състояла на 7 април 1957 година. Парцалев бил крайно разтревожен. В първия си свободен уикенд той намерил транспорт и тръгнал да издирва в Силистра къщата на своята любима. Намерил я болна на легло. Месец и половина след тази среща, на която не успели да си кажат и дума Анастасия починала от левкемия, същата болест, която години по-късно - през 1989 г. отне актьорът.

Георги Тошев ще представи книгата си на 18 юни от 18,30 ч. в големия салон на Сатиричния театър

Преди години историкът Борис Цацов получава от Парцалев куфар с личния му архив. Съхранява го дълги години, но не се осмелява сам да разкаже истината. След като прочита биографичните книги "Романът на моя живот" (за Стефан Данаилов) и "Невена Коканова. Години любов", решава да повери куфара с документи на Георги Тошев. По съдържанието в него известният журналист направил нова книга на звездата от "С деца на море" и "Тримата от запаса".

„Тази книга е едно от най-трудните ми пътувания в професионалния ми живот. Разбрах, че всъщност нищо не знаем за Георги Парцалев. А с този куфар с архиви изскочиха толкова много и лични неща, които ни дават възможност да вникнем и разберем душевността на Парцалев. Това издание набляга на живота и ролите му, то е опит да се подреди и обясни случилото се“, коментира Георги Тошев. 

Георги Парцалев (16.06.1925 –31.10. 1989) е от златната плеяда български актьори, чийто талант преодолява изпитанието на времето и остава в паметта на публиката над три десетилетия дори и след като напуска този свят. Изиграва повече от 70 театрални и филмови роли, предимно комедийни, които будят любопитство и днес у доста по-младото поколение. 

„Няма същество със съзнание в България, което да не е чувало, да не е виждало и да не обича Парцалев. И бебетата го познаваха и го обичаха, и старците го познаваха и го обичаха“, съвсем точно обобщава представата за колегата си Татяна Лолова.