Андрей Гюров: Няма ултиматум от Слави, ДБ ме подкрепя, чакам решението на БСП

Политика
08:50 - 07 Април 2022
2219
Андрей Гюров: Няма ултиматум от Слави, ДБ ме подкрепя, чакам решението на БСП

Още от самото начало коалицията ни е показала, че не се правят уговорки на тъмно. Всички разговори са в коалиционен формат. Това заяви в ефира на Нова тв и "Здравей, България" кандидатът за шеф на БНБ от ПП Андрей Гюров.

"Що се отнася до Македония. Няма правени договорки на тъмно, но въпросът е обсъждан. Пътят за развитие на България минава през приемането на РСМ в ЕС", категоричен е той. 

"Поетите ангажименти ще бъдат спазени, преди да бъде отворена вратата на РСМ към преговори", уточни той. 

"Слави не е поставил ултиматум. Според мен просто казва, че темата за РСМ трябва да се обсъжда и да има развитие през следващите седмици", уточни Гюров. 

По думите му има съвкупност от кризи, но не трябва да се слагат червени линии, а да се стига до консенсус. 

"По темата БНБ това, което ни обединява е, че не търсим позиция за човек, а човек за пост. Заявените кандидати не спечелиха подкрепата на коалицията, съответно се стигна до това в момента. Не се стигна до единна кандидатура. Има двама кандидати. Те представят вижданията си и това дава добър избор на народните представители", добави Гюров.

"Виждаме, че г-н Каримански е много амбициозен, три парламента се стреми към този пост. Не очаквам да оттегли кандидатурата си, не виждам защо и аз да го правя. Приел съм номинацията от ПП най-вече заради отговорност към задачите, които предстоят в БНБ", каза той.

"Имаме подкрепата на своите парламентарни групи. ДБ също ще ме подкрепят. За мен най-важно на този етап е да спечеля подкрепата на коалицията. Предстои и БСП да вземат своето решение. С тях проведох добри конструктивни разговори", заяви Гюров и добави, че към момента опозиционните партии не са сигнализирали кого ще подкрепят. 

По думите му в момента има да се гласуват много важни неща - Закона за съдебната власт, закриването на Спецсъда, БНБ.