Андрей Гюров: Решението на Антикорупционната комисия е незаконно

Позицията на звеното е политически мотивирано и тълкува превратно фактите, заяви подуправителят на БНБ

Топ
15:18 - 27 Юни 2024
2081
Андрей Гюров: Решението на Антикорупционната комисия е незаконно

Категорично заявявам, че решението на Комисията за противодействие на корупцията (КПК) е незаконосъобразно и се основава на неверни факти, преднамерено тълкуване на закона и отказ да се изяснят обстоятелствата по случая. Това заявява подуправителят на Българската народна банка Андрей Гюров в свое изявление в отговор на решението на Комисията за противодействие на корупцията. Тя е установила несъвместимост по отношение на него. 

"Убеден съм, че решението на КПК е политически мотивирано и представлява целенасочено превратно тълкуване на факти.

Случаите на несъвместимост са изчерпателно изброени в Закона за Българската народна банка и той НЕ забранява участието на подуправител в управителните органи на юридически лица с нестопанска цел и участието като съдружник в дружества с ограничена отговорност.

Това решение поставя Управителния съвет на БНБ в деликатната ситуация да защити независимостта на националната централна банка в ключов момент в процеса на интеграция на Република България в еврозоната.

Във връзка с решението на КПК съм готов да защитавам правата си по предвидения законов ред, както и да окажа съдействие на Управителния съвет на БНБ", гласи още изявлението на Гюров. 

По-рано днес от Българската народна банка съобщиха, че Гюров е излязъл в неплатен отпуск "до предприемане на последващите законосъобразни действия, с оглед да не бъдат допускани каквито и да е съмнения относно спазване на правната рамка". 

Андрей Гюров бе избран за подуправител на БНБ от миналия парламент. Той бе предложен от "Продължаваме промяната" като преди да отиде в БНБ бе едно от знаковите лица на партията на Кирил Петков и Асен Василев.