Андрей Новаков : Фалшива е новината, че евросредствата за България ще спрат

ГЕРБ ще работи за сигурността и защита на личните данни, увери Мария Габриел

Политика
13:35 - 14 Април 2019
2100
Андрей Новаков: Фалшива е новината, че евросредствата за България ще спрат

„Новината, че след 2022-а  европейските средства за България ще спрат, е фалшива новина. Напротив, те ще се увеличат“. В това увери евродепутатът Андрей Новаков в НДК по време на представянето на политическата платформа на ГЕРБ за евроизборите.

Евродепутатът обясни, че европейският бюджет има философия, подобна на семейния. „Както едно семейство има нужда от средства, така и ЕС“, даде пример Новаков.

Бюджетът на Европейския съюз е 1 324 089 000 000 евро.  България разполага с малко над 14 млрд. евро, а стремежът на ГЕРБ е те да станат 18 млрд.

„Средно, всеки българин ще получи по 2500 лева. Всеки, който има нужда от еврофинансиране, ще го получи“, увери Новаков.

„Ще работим по основните ценности - защита на личните данни и сигурността на европейските граждани", заяви и водачът на листата на ГЕРБ Мария Габриел. „Това, което е незаконно офлайн, трябва да е незаконно и онлайн“, категорична е тя.

Габриел подчерта, че цифровите умения са особено важни днес и те са приоритет за партията, тъй като на 90 % от работните места ги изискват, а 40 % от европейските граждани  не ги притежават.

Сред приоритетите на партията в новия европарламент ще бъдат премахване на фалшиви акаунти, обучения за безопасност онлайн в училище и в бизнеса, подобряване на качеството на интернет в селски и отдалечени райони, безплатен безжичен интернет навсякъде в страните от ЕС, както и създаване на Европейски център за киберсигурност.