Андрей Райчев към Георги Лозанов: Ти си плява! (СНИМКИ)

У нас
18:00 - 07 Ноември 2019
16437
Андрей Райчев към Георги Лозанов: Ти си плява! (СНИМКИ)

Люта словесна битка се разгоря между социолога Андрей Райчев и медийния експерт Георги Лозанов по време на премиера на книга за прехода, чийто съавтори са двамата и още 12 общественици и интелектуалци. Представянето на сборника „Преходът. България 30 години по-късно”, събра в сряда вечерта в Литературен клуб „Перото” десетки преки участници в събитията около 10 ноември и след това. На премиерата присъстваха и част от 14 автори, като всеки от тях накратко изложи своята оценка за прехода.

Сред авторите на "Преходът. България 30 години по-късно” са Александър Андреев, Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, Антоний Тодоров, Антонина Желязкова, Георги Лозанов, Евгений Дайнов, Емил Хърсев, Иван Кръстев, Иван Стамболов-Сула, Искра Баева, Мария Василева, Михаил Иванов, Николай Михайлов.

Тезата на доц. Георги Лозанов бе, че толерантността е ключова за прехода, който в крайна сметка не бе окървавен. Според медийния експерт падането на комунизма е едно от най-важните събития на ХХ век, но комунизмът остава за дълго и става всекидневие, злото до голяма степен се банализира и влиза в стереотипите на хората и мисленето, така че освобождаването от комунизма се оказа труден процес. По думите на доц. Лозанов в началото на Прехода се очакваше, че интелигенцията и като цяло образованите хора ще бъдат двигателите на процесите. След това обаче се оказа, че съвсем други хора, които изпълзяха от спортните съблекални и ъндърграунда започнаха да диктуват правилата. Посткомунизмът е дълбоко свързан с комунизма и се оказа, че тази връзка ще предопределя съдбата и на следващите поколения, а не само на тези, които са живели през комунизма, смята медийният експерт. По думите му илюзия е, че комунизмът може да си отиде с митинг, с лозунги и свалянето на един диктатор и тази илюзия вече 30 години я преживяваме като травма.

Социологът Андрей Райчев обаче не прие тезите на Георги Лозанов и остро го нападна като на няколко пъти препоръча на медийния експерт да не занимава обществото с „тази плява”. За Райчев най-големият въпрос на прехода е преразпределението на собствеността. „Това е може би най-несправедливият шоков процес, който се е случвал на България в последната й история,” контрира социологът.

Неговият колега, с когото работят заедно от началото на демокрацията Кънчо Стойчев се опита да успокои страстите. Някои от другите автори също се включиха в помиряването, призовавайки за повече разум, а не за изблик на емоции. Андрей Райчев обаче очевидно бе набрал на Георги Лозанов и още на няколко пъти го нападна словесно, което накара медийният експерт, който успя да запази самообладание, да си тръгне разсърден от книжната премиера.

След края на официалната част някои от авторите също влязоха в словесен спор с Райчев и го упрекнаха, че е бил толкова краен към Лозанов. Всъщност сборникът, посветен на прехода, събра хора с различни възгледи, някои от които и лично не се понасят и може би заради това градусът на напрежението се вдигна рязко, коментираха участници в дискусията.

Гого Лозанов сладко си бъбри с журналиста Копринка Червенкова

„Това не беше дебат, а едно представяне. Смисълът на това представяне беше част от авторите да заявят своите позиции, които са различни. Книгата залага на това – че сме твърде различни и даже в някакъв смисъл сме на много различни позиции, при това никой не беше чел текстовете на другите, така че това представяне беше интригуващо и за нас самите. Нямаше как да няма сблъсък на тези гледни точки, защото то въобще бе търсено като виждане и като биография и като социално положение на хората, които се явиха", коментира днес пред Lupa.bg доц. Георги Лозанов.

"За мен демокрацията е културна идентичност. Тя е преди всичко превръщане на една ценностна система, която се определя от тип мислене, от който следват всички други неща. И докато той не се случи и не влезем в такъв тип нагласа демокрацията не може инженерно политически или икономически да бъде привнесена. Мисля, че това е проблемът – че имахме голямо очакване и че мислехме, че има някакъв магически начин на добиване на демокрация и с падането на комунизма това се оказа илюзия. А после беше въпрос на исторически процес и на историческа работа, но работа главно вътре в човека. За разлика от тоталитарното общество, което го налагаше със сила, демокрацията не можеш да я налагаш със сила. Тя трябва да се случи доброволно  - да я пожелаеш, да я произведеш в себе си. И затова казах, че засега демокрацията идва само в отделни общности. Не можах да разбера защо моето мнение подразни някои от участниците и те реагираха остро. Предполагам, че всеки има своите разочарования", добави медийният експерт.

Нищо преди началото на дискусията не предвещава каква словесна буря ще се разрази само минути по-късно

Георги Лозанов отрече да си е тръгнал обиден от дискусията. Той сподели пред Lupa.bg, че си е тръгнал по-рано заради друг ангажимент. "Ние под една или друга форма през годините на прехода с г-н Райчев сме били в такъв тип опониране. Не беше никаква изненада за мен. Той беше малко по-мрачен и употреби по-остри думи, отколкото предполага такъв тип разговор, който е аналитичен в основата си. Явно беше в лошо настроение", коментира Лозанов.

Представянето на сборника за прехода е само една от инициативите, които съпътстват 30-годишнината от събитията от 10 ноември 1989 г. Час по-рано един от преките участници в събитията от онези дни Димитър Луджев представи своите мемоари в не толкова разгорещена обстановка.