Ангелкова: До дни 2500 туристи на „Томас Кук“ ще бъдат превозени

Родните хотелиери вече могат да свалят специален формуляр от сайта на министерството на туризма, за да си получат обезщетенията

Политика
18:29 - 23 Септември 2019
3879
Ангелкова: До дни 2500 туристи на „Томас Кук“ ще бъдат превозени

В момента в България почиват 2500 туристи, докарани от фалиралия днес британски туроператор „Томас Кук“. Всички те ще бъдат превозени до дни, когато почивките им свършват, и за това е създадена специална организация от британските цивилни авиационни власти и британското посолство, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

Два от самолетите са предвидени за 19 и за 23 часа в понеделник, а други два ще отлетят в близките дни. "Задълженията на туроператора в това отношение ще бъдат изпълнени и нито един турист няма да бъде оставен без транспорт“, успокои страстите Ангелкова.

Засега министерството няма информация дали има български туристи някъде по света, които ползват услугите на „Томас Кук“. Но дори да има, ако са платили пакетна почивка, тя задължително е застрахована, така че няма как някой да бъде оставен на произвола на съдбата, каза още Ангелкова.

Според британския закон обаче такава застраховка няма за индивидуалните купувачи на хотелско настаняване или ако клиент ползва само транспорт от туроператор. „Такива случаи обаче тепърва ще се проучват, засега не е ясно дали у нас има туристи, които ползват индивидуални продукти на „Томас Кук“, посочва Ангелкова.

Във вторник в министерството на туризма е свикана среща на хотелиерските и туроператорските браншови организации с представители на британското посолство, които на място да разяснят какви са процедурите за получаване на обезщетения и за разплащане на вече консумирани почивки. На сайта на туристическото министерство, както и на сайта на британското посолство у нас вече е качен формуляр на английски език, който всеки засегнат хотелиер трябва да попълни и изпрати по имейл, за да се задейства процедурата за ползване на обезщетенията.  

„Томас Кук“ работи с около 6000 хотела по целия свят, в България под този бранд има десетина хотела по Черноморието. По-лошото обаче е, че това бе един от най-големите чужди туроператори, които докарваха чужди туристи у нас, не само от Великобритания, а също от Германия, Франция и скандинавските страни.

„През последните години летните туристи, дошли у нас с купени от „Томас Кук“ почивки бяха между 350 и 450 хиляди“, посочиАнгелкова. Те идват в България предимно през лятото, зимните почивки са доста малко. Общият брой на туристите у нас миналата година беше 9 милиона, като чуждите са малко над 5 милиона, т.е. „Томас Кук“ държи самостоятелно почти 10% пазарен дял.

„Със сигурност фалитът ще доведе до спад на чуждите туристи у нас през лятото на 2020 г. и тепърва ще видим дали и как ще го компенсираме“, каза министъра. Все още не е ясно, например, каква ще е съдбата на дъщерните дружества на „Томас Кук“ в Германия, Франция и скандинавските страни и дали туроператорите, които ще го заместят, ще са в състояние да предложат същите ниски цени за България като „Томас Кук“.

Туроператорът, през който последните години „Томас Кук“ работеше у нас, е „Астрал Холидейс“, а допреди 3години беше „Елит Тур“. В понеделник и двете компании не пожелаха да направят изявления. Най-вероятно ръководствата им ще дойдат на срещата в министерството на туризма във вторник, която ще е в късния следобед.