Англичаните съдят догодина 5-орката българи, шпиони на Путин

Те ще получат присъдите си в началото на 2025 г., като най-вероятно дотогава ще останат в затвора близо две години

Русия
15:28 - 10 Ноември 2023
3375
Англичаните съдят догодина 5-орката българи, шпиони на Путин

Петима български граждани, обвинени в участие в руска шпионска мрежа във Великобритания, ще бъдат изправени пред съда следващата година, каза в петък съдия от лондонския съд "Олд Бейли".

Тримата мъже и две жени са обвинени в конспирация "за събиране на информация, предназначена да бъде пряко или косвено полезна на враг с цел, накърняваща безопасността и интересите на държавата". Това се е случвало между 30 август 2020 г. и 8 февруари 2023 г.

45-годишният Орлин Русев, 42-годишният Бисер Джамбазов, 32-годишната Катрин Иванова, 31-годишният Иван Стоянов и 29-годишната Ваня Габерова, живеещи в Лондон и Норфолк, бяха арестувани от полицията за борба с тероризма през февруари тази година.

Те се появиха в Централния наказателен съд в Лондон (наричан още "Олд Бейли") чрез видеовръзка от три различни затвора, като говориха само за да потвърдят идентичността си.

Съдия Джеръми Бейкър постанови отделно дело срещу Русев, Джамбазов и Иванова, които също са обвинени в престъпления, свързани с документи за самоличност. То ще се гледа едновременно с делото за заговор.

Съдията временно определи начален момент на съдебния процес - той се се очаква да отнеме до четири месеца и ще започне през октомври 2024 г. Ако този срок бъде спазен, това означава, че петимата ще получат присъдите си в началото на 2025 г., като най-вероятно дотогава ще останат в затвора близо две години.

Прокурорите обвиняват петимата обвиняеми, че са част от организирана мрежа, която е извършвала наблюдение и враждебни действия от името на Русия срещу конкретни цели, включително за потенциални отвличания, припомня "Ройтерс".