Англия и Дания обещаха допълнителна помощ на Украйна

Британският министър на отбраната заяви, че доставката на оръжия ще помогне на Киев

ЕС
13:12 - 11 Август 2022
2298
Англия и Дания обещаха допълнителна помощ на Украйна

Великобритания и Дания обявиха в четвъртък повече помощ за Украйна под формата на пари и оръжия във връзка с международната донорска конференция в Копенхаген в четвъртък, съобщава агенция Ройтерс.

Великобритания в изявление съобщи, че ще достави на Украйна повече ракетни системи за многократно изстрелване, които могат да поразяват цели на разстояние до 80 км. Британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че доставката на оръжия ще помогне на Украйна да се защити от руската тежка артилерия.

Междувременно Дания ще увеличи финансовата си помощ за Украйна със 110 милиона евро, каза премиерът Мете Фредериксен на конференцията, на която присъстваха няколко европейски министри на отбраната.

"Това е война срещу ценностите, върху които са изградени Европа и свободният свят. Днес ние потвърждаваме нашия ангажимент да подкрепяме Украйна", добави тя.

Конференцията, на която домакини са Украйна, Дания и Великобритания, се провежда, за да обсъди дългосрочната подкрепа за Украйна след руската инвазия.

Москва твърди, че провежда "специална военна операция" в Украйна, целяща да защити сигурността на Русия срещу разширяването на НАТО.