Анкара изпраща подкрепления в сирийския град Рас ал Айн

На 10 км от турската граница се осъществяват съвместни руско-турски патрули

Свят
15:44 - 05 Ноември 2019
1272
Анкара изпраща подкрепления в сирийския град Рас ал Айн

Турската армия изпраща допълнителни подразделения в сирийския граничен град Рас ал Айн, предаде ТАСС, позовавайки се на сирийския в. "Ал Ватан". Според изданието Анкара изпраща подкрепления в село Ес Суда в предградията на града, където турските сили са създали укрепен армейски пункт.

Турция предприе на 9 октомври военна операция в Североизточна Сирия срещу кюрдската милиция Сили за защита на народа, която Анкара разглежда като терористична организация, свързана с нелегалната Кюрдска работническа партия /ПКК/, съобщава БТА.

На 13 октомври след договореност с кюрдите Дамаск изпрати сирийската армия в северната част на Сирия, за да окаже противодействие на турската армия. Подразделения на сирийската армия превзеха градовете Манбидж, Кобане, Табка, Ракка, Айн Иса и Тел Тамер.

 

На 22 октомври президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган на среща в Сочи постигнаха споразумение за съвместни действия за уреждане на ситуацията в Североизточна Сирия. Съгласно документа руска военна полиция и сирийската войска се разполагат в райони, граничещи със зоната на турската операция в Сирия, а кюрдските формирования трябва да напуснат изцяло 30-километрова зона от турската граница. На дълбочина от 10 км от турската граница пък се осъществяват съвместни руско-турски патрули, съгласно договореностите от Сочи.