Анормално топло време в Русия

Дори в Сибир температурата е с 20 градуса над средната

Новини
09:51 - 07 Януари 2020
1789
Анормално топло време в Русия

Изпълняващият длъжността ръководител на Хидрометеорологичния център Роман Вилфанд предупреди за аномалии във времето в цяла Русия, предава РИА Новости, цитирана от Агенция “Фокус”.

Дори в Сибир температурата е с 20 градуса над средната.

„Най-тежките аномалии са в Красноярския край и Якутия. В Якутия 20 градуса над дългосрочните стойности, тоест минималните температури ще са до минус 20-25 градуса, а максималните ще са около минус 15. Но няма да има размразяване на азиатската територия“, отбеляза метеорологът.

В европейската част на страната температурата ще бъде над нормата с шест до осем градуса.

Според Вилфанд това се дължи на факта, че за втори път тази зима атлантическият въздух прониква безпрепятствено през Уралските планини и определя времето на азиатска територия.

„Това е рядка ситуация. Азиатската част има континентален климат и ще има умерено влажно време, когато въздушните маси от Атлантическия океан влияят върху нея“, обясни той.

Според прогнозите на Хидрометеорологичния център температурата в района на Москва във вторник ще бъде от нула до два градуса, в Красноярск - минус 20, в района на Новосибирск и Омск - минус 5 градуса.