Антарктида смалява човешкия мозък

Още е неизвестно на какво се дължи това

Мистика
21:13 - 08 Декември 2019
2741
Антарктида смалява човешкия мозък

Учени от Германия направиха неочаквано откритие: мозъкът на полярните изследователи, пребиваващи в Антарктида повече от 14 месеца, значително намалява обема си. За изследователски цели четирима мъже и пет жени са изпратени за 14 месеца в немската станция на Южния полюс. Експериментът е ръководен от д-р Симоне Кун от Института за човешко развитие в Берлин.

Участниците в експеримента периодично даряват кръв за анализ и се подлагат на различни тестове за оценка на когнитивните способности. Преди изпращане на южния континент и след завръщането на всички участници е направен ядрено-магнитен резонанс.

Когато изследователската група се завръща от Антарктида, се установява, че всички участници в експедицията значително са намалили обема на мозъка си. В същото време учените забелязват, че количеството на протеин, което е от голямо значение за деленето на мозъчните клетки, е намаляло в кръвта. Най-сериозни промени са установени в гънката на хипокампуса.

Завърналите се у дома полярни изследователи показват най-лоши резултати в тестовете за ориентация в пространството и вниманието. Преди пътуването до южния континент всички са се справили с тестовете без проблеми.

Понастоящем учените не могат да установят точната причина за подобна метаморфоза. Предполага се, че изолацията от обществото и намаляване обема на мозъка може да повлияе на здравето на полярните изследователи и тяхното поведение. Учените не смятат да правят окончателни заключения относно резултатите от изследването, тъй като все още няма пълно доверие в правилното им тълкуване. Факт е, че групата участници е малка и са необходими по-обширни изследвания.