Антикорупционната комисията прати поръчката за автобуси във Варна на прокуратурата

Новини
12:39 - 01 Декември 2021
1031
Антикорупционната комисията прати поръчката за автобуси във Варна на прокуратурата

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущесто (КПКОНПИ) е изпратила резултатите от проверката на обществената поръчка в община Варна за автобуси за над 80 млн. лева на прокуратурата заради открити "данни за извършено корупционно престъпление от лица, заемащи висши публични длъжности", съобщават от комисията, оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров.

Според съобщението част от придобитата информация е в хода на осъществено взаимодействие на комисията с ГДБОП - МВР.

Проверката започна в средата на ноември след сигнал за процедура по избор на изпълнител за обществена поръчка на стойност 85 000 000 лв. Поръчката е от 2021 г., а средствата за нея са отпуснати по Оперативна програма "Околна среда" като безвъзмездна финансова помощ за закупуване на 60 броя електрически автобуси и 60 бр. зарядни устройства за тях.

Проверката е установила неправомерни действия от лице, заемащо висша публична длъжност, при определяне на състава на екипа за управление на проекта. В съобщението не се уточнява кое е то, но е установено още, че е оказвано въздействие на член на комисията по избор на изпълнител в полза на конкретна фирма (не се съобщава от кой е бил натискът и кой е членът на комисията)."В резултат на това, кандидатите не са били обективно оценявани и е допуснат само един от тях".

"На 18 ноември 2021 г. служители на Дирекция "Противодействие на корупцията" извършиха действия на място в Община Варна - изискване на документи и снемане на обяснения от длъжностни лица в сградата на общината. Впоследствие в хода на проверката бяха снети обяснения от всички членове на комисията по избор на изпълнител за закупуването на електрическите автомобили, от кмета на общината Иван Портних, както и от двама от заместниците му. Снети са обяснения и от управителите на фирми, които в хода на процедурата са били отстранени от участие, от изпълнителния директор на общинското дружество "Градски транспорт" ЕАД и от служители в същото дружество", пише още в съобщението на комисията.

Следа като стана известно, че комисията на Цацаров проверява обществената поръчка от община Варна разпространиха позиция, според която възложител дружеството "Градски транспорт" ЕАД, а не общината, като според тях няма сключен договор с избран изпълнител и анекс към него. "Истината е, че обществената поръчка не е завършена със сключен договор. В момента има подадени жалби в Комисията за защита на конкуренцията срещу решението за класиране, които КЗК е отхвърлила като неоснователни. В момента тече срок за обжалване на решението на КЗК пред ВАС", уточниха от общината.