Антилопата Еминем е атракцията на зоопарка в София

Животинчето е докарано от Вроцлав, похапва овесени ядки, плодове и зеленчуци

Новини
12:06 - 01 Септември 2019
2678
Антилопата Еминем е атракцията на зоопарка в София

Мъжка антилопа на име Еминем е сред големите атракции на столичния зоопарк. Тя е от вида Дик-дик на Кирк. Животинчето и неин събрат са новите жители на парка. Еминем е пристигнала от полския град Вроцлав, а другарчето й - от Братислава.

Антилопите живеят предимно в саваните на източната и югозападната част на Африка. Те не са застрашени от изчезване в природата. Храната им се състои основно от листа и плодове.

"В зоопарка ядат суха храна - пелети, овесени ядки, свежа храна - различни зеленчуци и плодове като моркови, чушки, ябълки, банани, круши и др.). Предвидено да им се дава специална гранула за жирафи", обясни Ирина Сахатчиева от столичния зоопарк пред TrafficNews.

Името на Дик-дик произлиза от звука, с който се обаждат. Когато се чувстват застрашени и бъдат открити, тези антилопи бягат бързо на зигзагообразен ход, докато стигнат до убежище в близкия гъсталак.

Антилопите живеят близо 10 години. 

"Двете антилопи са мъжки и ни бяха предложени от координатора на Европейската програма, която контролира и наблюдава популацията в зоопарковете. Макар че нашите антилопи са най-едрият подвид, те пак са много дребни и плашливи. Крият се в храстите на външното заграждение и все още не са ни позволили да ги снимаме. Иначе се разбират добре помежду си", обясни Сахатчиева.