Антимафиотите от ГДБОП дали нишан на Николай Дългия за тировете с кокаин

Цветан Панков и Кирил Ванков остават в ареста, реши съдът

Новини
22:51 - 07 Юли 2020
5005
Антимафиотите от ГДБОП дали нишан на Николай Дългия за тировете с кокаин

Арестуваните шефове на отдела за борба с наркотрафика в ГДБОП Цветан Панков и Кирил Ванков  предупредили мъж, наричан Николай Дългия, че е заловен кокаина, импрегниран в кашони от лайм в края на януари. Такива данни има по разследването срещу тях за чадър над бандити и подкупи, стана ясно във вторник, когато апелативният спецсъд ги остави за постоянно в ареста.

Комисар Цветан Панков и шефът на сектор в отдела му Кирил Ванков бяха арестувани на 25 юни в София. Панков е задържан от “Вътрешна сигурност” в МВР с 5000 белязани лева, които му носил наркобосът Росен Кръстев - Стъкларя на тайна среща под мост в кв. “Захарна фабрика”

Според обвинението парите били половината от сумата, която Кръстев трябвало да предаде на Панков, за да разследва негов конкурент на наркопазара. В момента Стъкларя е на свобода срещу подписка.

В края на януари у нас влязоха два тира от Гърция. Единият по документи превозвал лайм, а другият ананаси. При акция на ГДБОП камионите бяха задържани. Оказа се, че в кашоните с плодове е импрегниран кокаин с голяма чистота, който трябвало да бъде извлечен в лаборатории у нас и изнесен в Европа. По-късно се оказа, че дрогата е над 500 кг.

Тогава бяха арестувани шефовете на фирмите, внесли стоката - бившият шеф на столичната митница Красимир Керемидчийски и Огнян Асенов от Бургас, който иначе е известен като рехабилитатор. По-късно беше задържан помагач на Асенов - Пламен Пешев, който оформил документите по вноса. Още тогава беше ясно, че Керемидчийски, Асенов и Пешев са само част от веригата на канала за трафик на кокаина от Колумбия. Според показания на свидетелите срещу Цветан Панков и Кирил Ванков те са предупредили организатора Николай Дългия, че ще има акция за дрогата, и тогава той избягал.

Връзка с ключове е изхвърлил при задържането си преди 2 седмици шефът на отдел “Наркотици” в ГДБОП Панков. В нея имало и ключ от апартамента на полицайката Василена Фикирлийска, задържана заедно с него. Двамата били интимни. В жилището на Фикирлийска не са намерени пари. Според прокуратурата апартаментът е купен с подкупи, но от защитата твърдят, че средствата са на родителите на Фикирлийска.

Майка ѝ Йорданка Фикирлийска беше депутат в 43-ото народно събрание, а сега е шефка на организацията на ГЕРБ в район “Оборище”. Четвъртият арестуван, който е уличил останалите - Десислав Таков, разказал пред разследващите, че Фикирлийска редовно била в колата на Панков, когато му предавал парите от подкупи. Панков го пращал при наркобосове, за да взема парите и да му ги носи. 

Това са малка част от кашоните с плодове, заловени през януари, в които са импрегнирани стотици килограми кокаин.

Защитата на Панков обаче твърди, че антимафиотът и полицайката са само приятели. Тя му дала да ползва друг неин апартамент в София, защото той е от Своге и се налагало да пътува всеки ден, а често работел до късно.

В нито едно от жилищата на полицаите не били открити пари, а адвокатите на Панков разказаха, че той многократно е задържал групи, в които участват основните свидетели срещу него - криминално проявените и подсъдими за разпространение на наркотици Радмил Ранов - Радо Ланеца, Росен Кръстев - Стъкларя, Веселин Христов - Паяка, Златомир Запрянов и други от разбитата през август м.г. организация за продажба на дрога. По нея работили точно Панков и Ванков. Когато прокуратурата и ГДБОП започнаха да ги арестуват обаче, бяха намерени само 8 души от всички 42-ма.

Панков и Ванков остават в ареста, реши съдът. Фикирлийска е на свобода без мярка за неотклонение, а посредникът Десислав Такев е с подписка, защото помага на разследването с показания.