Антон Кутев: Промяна на Изборния кодекс сега е абсурдна

Темата за президентска република не е на дневен ред, смята говорителят на служебното правителство

Политика
12:30 - 20 Ноември 2022
3122
Антон Кутев: Промяна на Изборния кодекс сега е абсурдна

Можем да гарантираме честни избори и с машини, с хартия, и с пръстов отпечатък, ако трябва, но на мен ми се вижда ненужна тази сага, коментира говорителят на служебния кабинет Антон Кутев в предаването "Неделя 150" по БНР сагата около връщането на хартиените бюлетини.

Депутатите, щом са си решили, да си я развиват, но за мен проблемите на хората са съвсем различни - имаме инфлация, имаме война, имаме бедност, отбеляза Кутев. Служебното правителство за три месеца успя да подпомогне в една или друга степен излизането от няколко кризи, каза той и припомни, че само преди три месеца нещата са изглеждали изключително тежки. Оказа се, че наистина инфлация имаше, повишаване на цените имаше, обедняване имаше, но не беше в степента, в която се очакваше да се случи преди три-четири месеца, посочи Кутев.

Според мен това са проблемите на хората, след всичко това според мен хартиената бюлетина лично аз смятам, че е проблем на партиите и идеята да занимават обществото с това и да изострят публичното общуване до такава степен заради собствените си проблеми ми се струва безотговорно, посочи той. 

Въпросът е, че нито една от партиите  няма да си качи резултата и няма да събере повече доверие от това че няма да  е такава бюлетината, а ще е друга, коментира говорителят на служебния кабинет. Когато за теб най-важен стане инструментариумът, означава, че си загубил всякаква политическа ориентация кое ти е важно и кое съществува в реалния свят.

Лично за мен като политик, заниманието с Изборен кодекс преди избори и опитът през инструментариума да промениш нещата в държавата е абсурден, нещата се променят бавно и трудно, но с работа във вярната посока и Изборният кодекс не е тази посока, смята той.

Кутев не смята, че в момента изобщо е на дневен ред темата за президентска република. В момента разговор за промяна на конституционния модел не само, че не е възможен. Това е и опасно, защото в тази раздробена ситуация, с неговорещи си мнозинства, ако изведнъж вземе и се събере по някакъв начин конституционно мнозинство, то това ще е толкова популистко, че ще доведе до сериозни проблеми изобщо в развитието на страната, смята Кутев.

Дали президентът може да бъде гарант за изхода от кризата, според мен може, но той може да бъде такъв в рамките на тази Конституция, не му трябва промяна в Конституцията, за да изпълнява тази си функция -  в момент на политически кризи да излъчва стабилност,  той прави точно това в момента, коментира Кутев.

Затова и предишното служебно правителство влезе и излезе с много висок рейтинг, разчитам, че и това правителство ще излезе със същия рейтинг, който успява да поддържа, независимо от напрегнатата политическа обстановка, отбеляза той. 

По темата за бюджета говорителят на служебния кабинет коментира, че бюджетът е въпрос на редовно правителство.

Не че не може да го напише служебно, не е въпросът в това кой ще го напише, самата бюджетна процедура изисква редовно правителство и работещ парламент с мнозинство, за да решат кои от всички недостигащи пера ще се развият. Защото ако вдигането на пенсиите сега доведе до силна инфлация, от която пенсионерите ще станат по-бедни, има ли смисъл да ги вдигаме, въпросът е кои са ония механизми и инструменти, които ще използваме така, че да се постигне най-добрият вариант за обществото, обясни той.