АПИ: Столична община е виновна за некачествен ремонт на бул. „Европа“

Новини
17:45 - 02 Ноември 2023
1915
АПИ: Столична община е виновна за некачествен ремонт на бул. „Европа“

Столичната община е възложител на ремонта на участък от бул. "Европа", от който се оплаква кмет. Това става ясно от позиция на Пътната агенция.

Става въпрос за участъка от бул. "Европа" при кръстовището с ул. "Банско шосе" (път III-802)., чийто ремонт е изпълнен по възлагане на СО през юни тази година.

АПИ отбелязва, че отсечката е един от обектите от републиканската пътна мрежа с обща дължина 54,984 км, които се намират на територията на София. За тях на 5 май е подписан споразумителен протокол между Агенция "Пътна инфраструктура" и Столичната община за съвместно финансиране на поддържането, включително зимното поддържане на платната за движение.

Съгласно него АПИ участва дялово във финансирането с общо 496 891 лв., а общинската администрация организира и финансира дейностите по поддръжката на републиканските пътища в границите на града до пълния им размер.

В споразумителния протокол изрично се посочва, че организирането, възлагането и контрола на дейностите по поддържането, включително зимно поддържане на републиканските пътища в границите на града, се извършва от СО, пише news.bg.

Постановено е, че дейностите по поддържането трябва да се извършват така, че да осигурят безопасни условия за движение

на моторните превозни средства, равностойни на тези извън чертите на населеното място и нивото на зимно поддържане през есенно-зимния сезон.

Позицията на АПИ идва, след като преди дни в медийни публикации и социалните мрежи доскорошния кмет на столичния район "Люлин" и кандидат за нов мандат инж. Милко Младенов заяви, че в участъка е възникнала неравност след некачествен ремонт, извършен преди два месеца от МРРБ.

Въз основа на подписаното споразумение обаче ремонтни дейности по трасето са изпълнени не от Пътната агенция, а от Столичната община. Също неин ангажимент е да отстрани възникналата неравност в участъка и да го приведе в състояние, което не застрашава безопасността на участниците в движението по него, подчертават от АПИ.