Арести в Каталуня - задържаха девет сепаратисти

Акцията идва седмица преди втората годишнина от забранения каталунски референдум за независимост

Новини
19:39 - 23 Септември 2019
2495
Арести в Каталуня - задържаха девет сепаратисти

Девет каталунски сепаратисти бяха арестувани в понеделник, заподозрени в планиране на атаки – възможно и с експлозиви - съобщи испанската полиция. Заподозрените са задържани по обвинение в "бунт, тероризъм и притежание на експлозиви" за нападение, планирано за следващите седмици, което може да причини "непоправими щети", се казва в съобщение на прокуратурата.

Арестите идват само седмица преди втората годишнина от забранения каталунски референдум за независимост, който предизвика една от най-големите политически кризи в Испания.

Полицията извърши обиск в региона и по-специално в град Сабадел, на 25 километра северно от Барселона, и откри "оборудване и вещества, които могат да се използват за производството на експлозиви", заявиха от Guardia Civil.

Върховният съд на Испания разпореди арестите, за да станат ясни "предполагаемите престъпни действия", планирани от радикална сепаратистка група, Комитетите за отбрана на републиката (CDR).

Групата е създадена по време на неуспешния напън на Каталуния за независимост през 2017 г. и нейните членове са известни с блокирането на главни пътища и сблъсъците с полицията.

CDR заяви на своята страница в Туитър, че осъжда "безразборните издирвания и произволни задържания".

Проведената полицейска операция идва преди присъда през следващия месец в процеса на 12 лидери на сепаратисти за техните роли в опита за отцепване през 2017 година.

Осъждането на сепаратистките лидери може да предизвика силни протести в североизточния регион на Испания.