Арестуваният лихвар от Пловдив ял и пил с полицаи и магистрати

Свидетелите срещу Менду са уплашени заради контактите му с органите на реда

Крими
14:24 - 20 Май 2020
3133
Арестуваният лихвар от Пловдив ял и пил с полицаи и магистрати

Петнадесет недвижими имота в Пловдив и 50 луксозни автомобила за 2 млн. лв. е притежавал 49-годишният ром Стефан Асенов от Пловдив, който бе арестуван вчера за лихварство, пране на пари, данъчни престъпления и предоставяне на помещения за проституция. Това обявиха окръжният прокурор Румен Попов и шефът на полицията ст. комисар Йордан Рогачев.

При акцията освен Асенов, по прякор Менду, са задържани още 8 души. Спрямо трима - Стефан Асенов, съпругата му и неговият брат ще бъдат повдигнати обвинения.

"Асенов е твърдял, че има контакти с хора на високо ниво от почти всички държавни институции. Аз лично се съмнявам, че те са опъвали чадър над него, но има данни, че е ял и пил с полицаи и магистрати", посочи Румен Попов.

По думите му всички над 60 разпитани свидетели вчера са се страхували от контактите на Менду и са очаквали, че едва ли не всеки момент той ще бъде освободен с едно позвъняване.

При претърсванията вчера са открити над 100 000 левове и евро, както и килограм и половина златни накити. Според разследващите основната част от парите Асенов държи в сметка в друга държава. Информация за нея ще бъде поискана по линия за международния обмен.