Археолози откриха гроб на вампир в катедрала

Зоната на здрача
14:28 - 17 Септември 2024
1226
Археолози откриха гроб на вампир в катедрала

Археолози от Службата за опазване на паметниците на Люблинското воеводство са открили „вампирско“ погребение в градините на Двореца на униатските епископи, намиращ се в Гора Челмска, Полша.

Дворецът е част от катедралния комплекс на базиликата „Рождество на Пресвета Богородица“, като и двата са построени в началото на XVIII в. на мястото на бивша православна църква и базиликален манастир, съобщи Heritage Daily.

Археолозите са открили скелетните останки на две деца по време на земните работи в градините на двореца. Едното от детските погребения е описано като „вампирско“ поради характерното му третиране: черепът е бил умишлено отстранен и поставен с лицето надолу, а върху тялото са били поставени тежки камъни.

Тези мерки вероятно са имали за цел да предотвратят възкресението на починалия като вампир. Двете дупки вероятно са служили като надгробни знаци, които са позволявали на църковните служители да наблюдават починалите за евентуални признаци на съживяване.

В интервю за HeritageDaily археолозите отбелязват, че и двете погребения вероятно датират от XIII в. от н.е. Нито едно от тях не е било придружено от какъвто и да е вид гробни принадлежности, но на място са били открити парчета керамика, които са били използвани за датиране на гробовете.

Те обясняват също, че подобни „вампирски“ погребения са открити в гробища в цяла Полша, включително погребение на жена в Пиена, която е намерена погребана с катинар на пръста и с косер, поставен върху гърлото ѝ.