Армията на САЩ ще пази Южна Корея и Япония

Визията на Вашингтон за свободен и отворен индо-тихоокеански регион е всеобхватна

Свят
15:01 - 02 Октомври 2019
1614
Армията на САЩ ще пази Южна Корея и Япония

САЩ ще използват всяка своя военна способност за защита на Южна Корея и Япония. Това се казва в изявление, публикувано от пресслужбата на Комитета на началниците на щабовете на въоръжените сили на САЩ след среща в Пентагона на ръководителя на комитета генерал Марк Мили с неговите южнокорейски и японски колеги.

"Генерал Мили отново потвърди твърдата решимост на САЩ да защитят Южна Корея и Япония, ако е необходимо, и да обезпечи регионално сдържане, използвайки пълния набор от военни способности на САЩ. Страните се споразумяха съвместно да отговорят на общите проблеми по сигурността и да си сътрудничат за осигуряване на мир и стабилност в региона", отбелязва комитетът. 

Възпирането и спечелването на преднина пред конкуренцията на ревизионистите като Китай и Русия няма да е лесно, коментира заместник-секретарят по отбраната на САЩ Джон К. Рууд, цитиран от Пентагона.

Визията на САЩ за свободен и отворен индо-тихоокеански регион е всеобхватна и насърчава принципите, споделяни от много нации, но това не е визия, която споделят всички нации.

За да поддържат и надграждат ценности, които са от полза за всички нации, САЩ трябва трябва да създадат голяма и по-смъртоносна съвместна сила, както и по-стабилно сътрудничество със съюзници и партньори, заяви Рууд и добави, че укрепването на регионалните съюзи ще помогне за възпиране и ще запазва мира.

Съюзът на САЩ и Южна Корея е централен в усилията за постигането на това, каза Роуд. "Южна Корея е отбранителен партньор, на когото се вярва в целия регион и докато гледаме отвъд Североизточна Азия към новите предизвикателства на бъдещето, очакваме Южна Корея да продължи да бъде източник на стабилност и просперитет."

САЩ трябва да посочи "голямата картина" и тревогите, които споделят и трите държави, а САЩ насърчават Южна Корея да повтори и поднови своето Споразумение за обща сигурност и военната информация с Япония. "Призоваваме двете страни да участват в смислен диалог за справяне с техните различия", допълва Рууд.

Конкуренцията на САЩ с Китай е продължаващо предизвикателство на това поколение, заяви Рандал Шривър по време на събитието в Брукингс Институция във Вашингтон, съобщава министерство на отбраната на САЩ.

Шривър, помощник-министър на отбраната по въпросите на сигурността в Индо-Тихоокеанския басейн прави своя коментар, докато Китайската комунистическа партия празнува 70 години управление в най-населената нация в света. Той каза, че военните на САЩ трябва да се адаптират да възпират Китай.

Стратегическата конкуренция на САЩ с Китай е основен елемент от националната стратегия, каза той. "Чувстваме, че сме в конкуренция, защото по принцип имаме различни визии, различни стремежи и различни гледни точки за това как трябва да изглежда архитектурата на регионалната сигурност", обяснява Шривър.

САЩ искат свободен и отворен индо-тихоокеански регион, основан на трайни принципи и ценности, които "са почти универсални и широко споделяни", каза той. Те включват зачитане на националния суверенитет, справедлива, свободна и реципрочна търговия, основаващ се на правила, ред и мирно разрешаване на спорове.

"Ние наблюдаваме, че Китай, под ръководството на Комунистическата партия на Китай, има различна визия и стремежи и все по-често развива инструментите за осъществяване на своята визия и изглежда готов да приеме повече проблеми в изпълнение на тази визия", каза той.