Ароматна риба с 2 вида чипс
за 4 порции, 44 мин
Продукти
2 бр. ципура по около 400 г или друга цяла риба по избор
500 г картофи
500 г червено цвекло
110 мл зехтин или олио
сол и черен пипер
8 стръка магданоз
6 клонки мащерка
2 скилидки чесън
1 ч.л. семена резене или семена копър
1 малка сушена люта или сладка червен чушка
½ ч.л. зърна черен пипер
1 с.л. настъргана кора от лайм или лимон
1 с.л. настъргана портокалова кора
2 с.л. сок от лайм или лимон
2 с.л. портокалов сок
Приготвяне
Картофите и цвеклото се обелват и се нарязват на много тънки филийки. Овкусяват се поотделно с по 20 мл зехтин, сол и черен пипер и се разстилат в тава – картофите в едната половина, червеното цвекло в другата.
Магданозът и мащерката се наситняват, чесънът се нарязва на тънки филийки. Семената резене или копър се счукват с ½ чаена лъжичка сол. Добавят се чесънът и билките, кората и сокът от лайм и портокал и останалият зехтин или олио.
Ципурите се срязват от едната страна плитко и косо 2-3 пъти. Разрезите и отвън се поливат с половината от овкусения зехтин.
Чипсът се пече в загрятата фурна на 220 градуса 35 мин.
15 мин. преди края на печенето на двата вида чипс, в тавата се слага рибата да се изпече с тях. Накрая се поливат с останалия овкусен зехтин.