Ароматна риба с 2 вида чипс

за 4 порции, 44 мин

Кухня
15:32 - 25 Януари 2021
3311
Ароматна риба с 2 вида чипс

Продукти

2 бр. ципура по около 400 г или друга цяла риба по избор

500 г картофи

500 г червено цвекло

110 мл зехтин или олио

сол и черен пипер

8 стръка магданоз

6 клонки мащерка

2 скилидки чесън

1 ч.л. семена резене или семена копър

1 малка сушена люта или сладка червен чушка

½ ч.л. зърна черен пипер

1 с.л. настъргана кора от лайм или лимон

1 с.л. настъргана портокалова кора

2 с.л. сок от лайм или лимон

2 с.л. портокалов сок

 

Приготвяне

Картофите и цвеклото се обелват и се нарязват на много тънки филийки. Овкусяват се поотделно с по 20 мл зехтин, сол и черен пипер и се разстилат в тава – картофите в едната половина, червеното цвекло в другата.

Магданозът и мащерката се наситняват, чесънът се нарязва на тънки филийки. Семената резене или копър се счукват с ½ чаена лъжичка сол. Добавят се чесънът и билките, кората и сокът от лайм и портокал и останалият зехтин или олио.

Ципурите се срязват от едната страна плитко и косо 2-3 пъти. Разрезите и отвън се поливат с половината от овкусения зехтин.

Чипсът се пече в загрятата фурна на 220 градуса 35 мин.

15 мин. преди края на печенето на двата вида чипс, в тавата се слага рибата да се изпече с тях. Накрая се поливат с останалия овкусен зехтин.