Ароматни картофки с репички и шунка (в млечен дип)
за 4 порции, 45 мин
Продукти
800 г картофи
сол и черен пипер
1 ч.л. ким на зърна
2 дафинови листа
150 г лук
250 г пушени котлети или варено-пушена шунка
5 стръка прясна майорана или 2-3 щипки сушена
8 репички
80 г крем сирене
80 г заквасена сметана или кисело мляко
по 1 ч.л. два различни вида горчица
4 с.л. олио
Приготвяне
Картофите, без да се белят, се сваряват в подсолена вода заедно с кима и дафиновите листа за 15-20 мин. Отцеждат се и се оставят напълно да изстинат.
Обеленият лук се нарязва на ивици, пушените котлети на малки кубчета, репичките на тънки кръгчета.
Крем сиренето се разбърква със заквасената сметана и двата вида горчица.
Картофите се обелват и се нарязват на средни парченца. Запържват се в загрятото олио за около 10 мин.
Добавят се лукът и пушените котлети и се запържва още 5-10 минути, докато и лукът стане златистокафяв. Подправя се със сол и черен пипер.
Поръсва се с майораната и се гарнира с репичките.
Поднасят се с млечния дип за поливане или потапяне.