Ароматни картофки с репички и шунка (в млечен дип)

за 4 порции, 45 мин

Кухня
11:08 - 13 Февруари 2021
2516
Ароматни картофки с репички и шунка (в млечен дип)

Продукти

800 г картофи

сол и черен пипер

1 ч.л. ким на зърна

2 дафинови листа

150 г лук

250 г пушени котлети или варено-пушена шунка

5 стръка прясна майорана или 2-3 щипки сушена

8 репички

80 г крем сирене

80 г заквасена сметана или кисело мляко

по 1 ч.л. два различни вида горчица

4 с.л. олио

 

Приготвяне

Картофите, без да се белят, се сваряват в подсолена вода заедно с кима и дафиновите листа за 15-20 мин. Отцеждат се и се оставят напълно да изстинат.

Обеленият лук се нарязва на ивици, пушените котлети на малки кубчета, репичките на тънки кръгчета.

Крем сиренето се разбърква със заквасената сметана и двата вида горчица.

Картофите се обелват и се нарязват на средни парченца. Запържват се в загрятото олио за около 10 мин.

Добавят се лукът и пушените котлети и се запържва още 5-10 минути, докато и лукът стане златистокафяв. Подправя се със сол и черен пипер.

Поръсва се с майораната и се гарнира с репичките.

Поднасят се с млечния дип за поливане или потапяне.