Асен Василев: България може да влезе в еврозоната от 1 юли 2025-а

Вече няма проблеми със законодателството, не изпълняваме само критерия ценова стабилност, уточни ексминистърът

Топ
13:04 - 27 Юни 2024
1377
Асен Василев: България може да влезе в еврозоната от 1 юли 2025-а

От 1 юли 2025 г. е напълно реалистично България да влезе в еврозоната, заяви в кулоарите на парламента народният представител от „Продължаваме Промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Асен Василев. Той коментира темата след изслушването на служебният финансов министър Людмила Петкова пред народните представители днес. 

Стана ясно, че приходите вървят по план. Приходната част се увеличава с 14,4%, при 2,7% инфлация, тоест почти пет пъти по-бързо растат приходите от инфлацията. Това говори за добра събираемост. Очаква се приходната част на бюджета да бъде изпълнена така, както е заложена. Има един единствен риск и това е второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост, където проблемите остават такива, каквито ние ги оставихме. Те са свързани с това, че парламентът трябва да приеме четири законодателни акта, които блокират второто плащане, каза Василев. 

Стана ясно също, че в конвергентния доклад за приемането на България в еврозоната, който излезе вчера, за първи път България не изпълнява само един критерий – този за ценова стабилност. Във всички предишни доклади имахме проблеми и със законодателството. Миналата година, вследствие на работата на парламента, успяхме всички необходими закони да бъдат приети, допълни още той. 

По думите му страната ни не изпълнява инфлационния критерий от 2018 г. Според него се очаква най-късно до края на годината България да го изпълни, да поиска извънреден доклад и да има възможност до 2025 г. да влезе в еврозоната.

Искам да помоля част от политическите лидери, в частност господин Бойко Борисов, който не знам дали не знае, или се прави, че не знае, да спре да спекулира с толкова важна тема за българските граждани, каза още Асен Василев, цитиран от БТА.

Според него от изслушването на финансовият министър е станало ясно, че има средства в пълен размер за инвестиционната програма на общините. „Договори продължават да се подписват. Ще има актуализация на 30 юни, която ще влезе с нови проекти, подадени от общините. Разплащанията вървят изключително бавно, тъй като няма избрани изпълнителни, съответно няма подписани договори“, обясни той. 

По думите му това се отнася и за разходваните средства по европейските програми. "България е на седмо място по направени разплащания, шест държави по новия период са получили повече средства, 20 държави са получили по-малко средства. Най-големият риск за евросредствата, който остава пред страната, всъщност е свързан със завършването на реформите по второто плащане на Плана за възстановяване и устойчивост", каза той. 

Людмила Илиева, заместник-председател на парламентарната група на ПП-ДБ, уточни кои са нормативните промени, свързани с второто плащане. По думите ѝ сред тях са промени в Закона за защита на сигналоподателите, Закона за личния фалит и Закона за съдебната власт. Тя подчерта, че още в края на следващата седмица от формацията ще внесат предложения за нормативни промени по пакета от закони.