Асен Василев: Бизнесът ще спаси милиарди, влезем ли в Еврозоната

Има опасения, че едни пари са разкешени на едни партии в защита на порочни практики, заключи финансовият шеф

Икономика
14:00 - 01 Септември 2023
3112
Асен Василев: Бизнесът ще спаси милиарди, влезем ли в Еврозоната

Над 500 милиона лева за 2022-ра е платила българската индустрия за превалутиране в евро. Това обясни финансовият министър Асен Василев на днешния извънреден парламентарен контрол, като изрази пълна увереност за плюсовете за страната ни при членство в Еврозоната.

Ползата от влизането в Еврозоната ще е за лихвите, стана ясно от фактите, които изнесе от трибуната. Ако влезем в клуба на богатите държавата ще спестим 500 милиона лева от лихви, а бизнесът ще спести милиарди. Това показват резултатите от членството на Хърватия в Еврозоната, увери Василев.

Стокоомбенът с Армения е 62,8 милиона лева, с Грузия – е  262 милиона, т.е. с  57 милиона по-малък от миналата година. Спадът се дължи на това, че е спрян износът на горива за Грузия. Така отговори финансовият министър на въпрос на синия лидер и депутат от ГЕРБ-СДС Румен Христов.
Василев информира, че износът в последните 30-на дни е започнал отново и няма опит за избягване на санкциите.

Василев влезе в детайли и за загубите на арбитражни дела и адвокатските кантори, с които работи държавата.

След направени проверки, се установи, че дирекция "Съдебна защита" в Министерство на финансите работи без вътрешни правила – един човек решава критериите на конкурса, оценява кои да са адвокатските кантори, с които държавата работи и сам абосолютно определя дали и какви да са плащанията. Пълномощното е от  2015-а година и не е подновявано от нито един министър на финансите, уточни Василев.

Той обясни, че има и други нарушения в самата дирекция. 

Министерство на правосъдието е с отказ от права и правомощия и няма как да представлява обект на инсинуации от гледна точка на Министерство на финансите, обясни министърът.
Как ще спечелим и загубим  арбитражни дела, това зависи от делата.

България има тежки загуби по арбитражни дела, припомни Василев, като цитира делото на НЕК срещу „Атомстрой експорт”, водено от същите кантори, които ползва финансовото ведомство.
На въпрос кой и как е установил наличието на проблеми и не е ли по-добре да се решат проблемите по дисциплинарен път, отколкото със законодателни, Василев отговори:

„Има редица проблеми, установени от инсепктората на МФ, те не са публични. Има сериозни нарушения, свързани със сигурността на информацията и възлаганията към адвокатските кантори. Какво налага междуведомствения Консултативен съвет – трябва компетентни юристи от правосъдното ведомство, които да дават процесуални указания.”, обясни Василев.

На твърденията за обръч от адвокатски кантори и фирми, които биха облагодетелствали черни каси, той заключи: „Съществуват опасения в обществеността, че едни пари са  разкешени на едни партии да защитават порочни практики.”