Асен Василев: Не получаваме руски газ чрез посредници

Ако Борисов има документи, да ги покаже, заяви бившият министър на финансите

Топ
18:40 - 09 Август 2022
2897
Асен Василев: Не получаваме руски газ чрез посредници

"Борим се за 121 гласа, които да направят коалиция срещу това парите на българските граждани да отидат в кюлчета и шкафчета. Не получаваме руски газ чрез посредници. Ако Борисов има документи, да ги покаже", заяви пред bTV бившият министър на финансите Асен Василев.

Относно думите на президента Радев, че правителството „Петков“ оставя енергетиката в хаос, Асен Василев отговори, че когато „Газпром“ е спрял да изпълнява доставките, не е имало ограничения на потребителите. „Започнахме да получаваме пълното договорено количество азерски газ- 1 млрд. куб. м, Чирен продължава да се пълни дори е на път да се напълни с 10% повече, отколкото беше миналата година в началото на отоплителния сезон, и във финалните дни на правителството успяхме да договорим 7 карго кораба за доставка на втечнен газ, които да бъдат до края на март“, каза Василев.

Ние заварихме азерския газ на 30%, в момента получаваме пълното количество газ. Тези 30% ги получаваме на намалена цена, уговорена в договора, а останалите 70% се получават на цената на руския газ, като ще се намали цената, след като се издаде Акт-16 на българо-гръцката връзка, заяви още Асен Василев, като допълни, че до края на август трябваше интерконекторът да получи Акт-16, а въпросите защо това не се случва са към новия служебен енергиен министър. „Относно недовършените строителни работи по интерконектора, при условие че Акт-14 е готов, не би трябвало под някаква форма тези подробности да бъдат голям проблем“, коментира още той.

„Относно 7-те танкера за доставка на втечнен газ сме казали, че за първите две карга са осигурени слотове, а за останалите гръцкият министър каза, че ако България поиска ще се осигурят слотове и за останалите кораби. Отново защо това не се случва, отговор трябва да даде новият служебен енергиен министър“, подчерта още Асен Василев. Бившият вицепремиер и финансов министър уточни, че ако до 19-ти август не се вземе решение за корабите, то друг ще сключи сделката.

По повод предстоящите избори, Василев каза, че докато Борисов ръководи ГЕРБ, не е възможна коалиция с него. Няма как докато Борисов, който организира система за отклоняване на публичен ресурс, да се говори за коалиция с него, добави още той.

Мисля, че ще сме първа политическа сила, борим се за 121 гласа, които да направят коалиция срещу това парите на българските граждани да отидат в кюлчета и шкафчета, каза Василев.