Асен Василев: От самото начало България силно подкрепя Киев

ЕС трябва да действа бързо, тъй като ситуацията в Украйна става критична, заяви финансовият министър

Свят
20:44 - 16 Януари 2024
3522
Асен Василев: От самото начало България силно подкрепя Киев

"Ситуацията в Украйна става критична, поради което ЕС трябва да действа бързо. От самото начало България силно подкрепя и ще продължи да подкрепя Украйна", заяви министърът на финансите Асен Василев.

Той участва в първото за годината редовно заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), което се състоя в Брюксел.

Василев изрази съжаление, че през декември 2023 г. не беше постигнато споразумение по Механизма за Украйна, както и надежда, че това ще стане в началото на февруари.
Според министъра ЕС не може да си позволи подкрепата за Украйна да се обвързва с вътрешни или други проблеми на Съюза.

В заключение, министърът призова за ускоряване на работата по намирането на решения за използване на приходите от замразените и обездвижени руски активи. Всички решения, свързани с използването на тези активи, трябва да бъдат в строго съответствие с международното право.

В Брюксел Европейската комисия представи актуална информация относно икономическата и бюджетна ситуация в Украйна. Министрите обсъдиха финансовата подкрепа на ЕС за Украйна и напредъка в работата по използването на замразените и обездвижени руски активи.

Министрите предоставиха насоки за по-нататъшна работа с оглед срещата на финансовите министри и управителите на централните банки от Г-20, която ще се проведе на 26-29 февруари 2024 г., в Сао Пауло, Бразилия. Съветът упълномощи Икономическия и финансов комитет да финализира мандата на ЕС за тази среща.