Асен Василев: Професията на миньорите е със затихващи функции

Не правителството, а пазарът налага ограничения, посочи финансовият министър

Новини
20:10 - 01 Октомври 2023
4391
Асен Василев: Професията на миньорите е със затихващи функции

Финансовият министър Асен Василев говори пред БТВ относно протеста на миньорите, които блокират важни пътни възли в страната. "Работещите в мините и тецовете трябва да знаят, че тяхната професия има бъдеще до 2038 г. и е със затихващи функции", каза той.

„Това, което бих им казал е, че това, което е било до момента, няма как да продължи, и не защото правителството, а пазарът налага ограничения“, уточни Василев.

„Няма как токът да е конкурентоспособен, той би бил ако е студено и няма други производства. Тяхната професия има бъдеще до 2038 г. със затихващи функции и трябва да започнем един плавен преход паралелно с това, а не да чакаме до последния момент и да си мислим, че с магическа пръчка от днес за утре всичко ще стане“, обясни още финансовият министър.

Той добави, че никой няма да направи перфектна програма, но е важно да има няколко стълба и обобщи какви трябва да са те:

Ако си загубиш работата – трябва да имаш социален пакет да си стъпиш на краката. Това се случва в Европа. Там е 24 заплати, при нас се договарят 36.

При втория стълб се подпомагат бизнеси, които искат да влязат да работят.

„В тези региони има изключително много възможности за производство на зелена енергия", каза Василев.

Голяма част тези хора ще продължат да работят, защото даже в деня, в който мината произведе последния тон въглища - имаме поне 10 години работа по закриването и подготвянето, за да няма екологична катастрофа в този район. Така че там да може да стане пак нормално за строителство, за инвестиции“, посочи Асен Василев.