Асен Василев съди Делян Добрев за 250 хиляди лева

Политика
11:15 - 01 Февруари 2023
1438
Асен Василев съди Делян Добрев за 250 хиляди лева

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев е завел дело за клевета срещу депутата от ГЕРБ Делян Добрев. Искът е за 250 хиляди лева. Съдът първо ще разгледа само част от него - за 25 100 лева, съобщава Euractiv.bg. Делото е заведено в Софийски градски съд. 

Ако Василев спечели делото, той ще може да заведе ново за остатъка до 250 000 лв., като първото решение ще има сила на пресъдено нещо за основанията, т.е. че има причинена вреда.

Делото е защото Василев смята, че е оклеветен от редица медийни участия на Добрев, негови изказвания от парламентарната трибуна, както и статуси във "Фейсбук". Според съпредседателят на "Продължаваме промяната" с умишленото и упорито разпространяване на клевети се уронва доброто му име в личен, социален и професионален аспект. В иска си той отбелязва още, че е изпитал непреодолимо възмущение от клеветническите твърдения.

На 31 декември м.г. например Добрев пише дълъг пост, в който освен всичко казва и: "Сумарната щета за краткото управление на измамниците с бели якички е в размер на десетки милиарди лева. Тези колосални средства за нашата бедна страна изтекоха към режима на Путин и вероятно Кирил и Асен чрез сметки в Швейцария, Холандия, офшорки и т.н. Такъв теч на национален капитал няма дори по време на създаването на външнотърговските фирми в последните години на комунизма. Казано просто, тогава ограбиха България, сега я ограбиха двойно и тройно".

По-рано, през ноември, Добрев пише: "ЕК намали прогнозата за 2023 от 2,3% на 1,1%. Асен Василев продължава да се тръшка. Някой да му сложи усмирителната риза преди да е станало прекалено късно!" 

"Днес в парламента попитах депутатите колко от тях мислят, че Асен Василев не е вземал тлъсти комисионни от газа и горивата? 1 вдигна ръка. Тоест 239 смятат, че е вземал!", гласи пост на Добрев от 5 януари т. г.