Атанас Атанасов не вярва Борисов да заложи правителството срещу имунитета си

Президентът не би трябвало да назначава шефовете на службите, смята лидерът на ДСБ

Политика
21:51 - 02 Юни 2023
10409
Атанас Атанасов не вярва Борисов да заложи правителството срещу имунитета си

"След повече от две години буксуване на парламентарната република, има шанс да прекратим политическата криза, да създадем работещо правителство. Това заяви съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов в "Панорама".

"Най-важното - трябва ни работещ парламент. Превърнахме се в държавата на изтеклите мандати - има 20 и няколко органа, чиито състави трябва да бъдат подменени, за да бъдат активни". Атанасов не коментира коя от двете най-големи политически в парламента е направила повече компромиси.

"Нашата коалиция още преди изборите заявяваше, че ще направим всичко, което зависи от нас, за да се създаде правителство с нашия мандат и това е на път да се осъществи. Виждате какъв е съставът на правителството, по-голямата част е експертна, а политическите лица са от нашите партньори от ПП", коментира той.

ПП-ДБ не са взели решение как да гласуват за имунитета на Бойко Борисов, поискан по-рано днес от Иван Гешев. Атанас Атанасов обаче не вярва Борисов да заложи правителството срещу собствения си имунитет.

"Въпросът е защо точно сега, след като делото ("Барселонагейт" - б.р.) се влачи три-четири години, когато Борисов нямаше имунитет и темата се повдига сега, когато трябва да се състави правителство с неговата политическа сила. Аа съм убеден, че това е част от един план за провал на съставянето на правителство, в който има много елементи", заяви лидерът на ДСБ.

На въпрос заслужавали ли са си преговорите за конституционна реформа с ДПС и Делян Пеевски, Атанасов отговори: "Един от нашите основни приоритети е конституционната реформа. Днес, на първата среща аз не съм присъствал, е предложено да се потърси конституционното мнозинство, ако ще се прави такава заявка, каквато беше направена от двамата ротационни премиери".

Атанас Атанасов заяви, че по най-бързия начин трябва да се внесат законопроектите от предния парламент за промяна на управлението на българските служби, защото по Конституция Министерският съвет отговаря за сигурността и обществения ред в страната.

"Не господин президентът, който и да е той, би трябвало да назначава шефовете на службите.

А аз вече казах веднъж и ще го повторя - смятам, че шефът на ДАНС с тази постановка, която бе разиграна с откритото заседание в НС, сам си отряза главата, защото зае политическа позиция, което е недопустимо", заключи бившият шеф на контраразузнаването.