Атанас Бобоков в съда: Имената със сумите съм ги взел от книгата "Най-богатите българи"

Не съм близък със зам.-министър Живков, виждал съм го веднъж, твърди бизнесменът

Крими
16:43 - 01 Юни 2020
3283
Атанас Бобоков в съда: Имената със сумите съм ги взел от книгата "Най-богатите българи"

Атанас Бобоков проговори за списъка с бизнесмените и милионите им, намерен в дома му. Пред съда русенският бизнесмен каза, че е останал шокиран, тъй като на пресконференцията прокуратурата не говорила за обвинения и отпадъци, а за някаква снимка.

"Като гледах пресконференцията на прокуратурата останах с впечатлението, че не се говори нищо за отпадъци, а се показва една снимка, взета от моя дом. Тези имена и суми съм ги взел от една книга, която се казва "Най-богатите българи". Водил съм си бележки" /автор Григор Лилов - б.р./, заяви Атанас Бобоков пред Специализирания наказателен съд, който днес гледа мерките за неотклонение на двамата братя бизнесмени, зам.-министъра на екологията Красимир Живков и още 8 арестувани.

"Не мога да разбера защо по този начин трябваше да започне оплюването на бизнеса ни. Имаме производствени фирми в 8 държави. Фирмата в Северна Италия сме я купили, за да можем да използваме италианския потенциал. С това обвинение се слага кръст на производството ни. Даже и да ме оправдаете, аз няма да мога да дам работа на хората във Враца. Аз разбирам от бизнес. Все пак съм на 60 години", каза още Бобоков.

"Тази престъпна група е много странна. Със зам.-министър Живков сме се виждали един път. Не го познавам, нито семейство му. С директора на РИОСВ-Плевен съм говорил два пъти по телефона. Никога не сме се събирали да си обмисляме предстоящите планове. Каква престъпна група сме?", попита той.

След продължило повече от 7 часа заседание съдът уважи искането на прокуратурата и остави в ареста Атанас Бобоков заедно със зам.-министър Красимир Живков, който минава за много близък до Валентин Златев, шефа на РИОСВ-Плевен Габриел Савов, Николай Миховски и Айгюн Еминов. Пламен Бобоков излиза на свобода срещу гаранция от 1 млн. лева.

Съдът прецени, че има достатъчно данни за действието на организирана престъпна група и намира обвиненията за годни. Съдията обяви, че има множество доказателства за честата комуникация между обвинаемите от групата. Освен това има достатъчно свидетелски показания, сочещи това, както и писмени доказателства.

От съдията стана ясно още, че има показания на свидетели, че Николай Миховски е устройвал тържества, на които са присъствали служители на РИОСВ и имало достатъчно доказателства, че всички обвинени в ОПГ са се познавали и са имали връзка помежду си, цитира novini.bg.