Атанас Пеканов: Слуховете за партията ми са силно преувеличени

Политика
10:42 - 25 Януари 2022
4291
Атанас Пеканов: Слуховете за партията ми са силно преувеличени

Бившият вицепремиер и евроминистър в служебните правителства на Стефан Янев Атанас Пеканов внесе уточнение в слуха, че е готвен за лидер на нов политически проект, дело на тинк-танк от "Дондуков" 2 на президента Румен Радев. Въпреки че още миналата седмица младият технократ се опита да развенчае мита с кратко фейсбук послание, днес отново сам повдигна темата. И нарече спекулациите силно преувеличени, но не ги отрече напълно.

"През последните дни в публичното пространство се завъртяха множество спекулации с името ми. Благодаря много за вниманието и интереса на медиите. Но искам да ви кажа, че слуховете за моя партия са силно преувеличени.

Завърнал съм се абсолютно приоритетно към академичните ми задачи, далеч от политиката.
Работя отново по теми, които смятам, че имат огромно значение, макар понякога да изглеждат теоретични и чисто технически", написа Пеканов в профила си в социалната мрежа. И добави: 

"От една страна в рамките на научните ми разработки, които бях оставил настрани за известно време. Те касаят влиянието на текущата парична политика на централните банки върху доходите на различните групи от населението - чрез нови и детайлни данни за всички домакинства в Еврозоната и различни модели можем да разберем как и кой печели и кой губи от текущата парична политика и тя да бъде по-добре съобразена, за да помага на мнозинството от гражданите.

Изключително ключови през тази година са и решенията по отношение на бъдещето на Пакта за стабилност и растеж - това са европейските фискални правила и цялостната визия за икономическата архитектура на ЕС, по която от години сред експертите се обсъждат най-различни предложения за реформи. Такива реформи ще бъдат нужни за да могат фискалните правила да отговарят на реалностите на 21-ви век.

Промените са назряли на европейско ниво и са ключови и за дългосрочното съществуване на еврото. Те ще трябва да бъдат решени в идните месеци и европейските институции и страните-членки ще трябва да заемат ясни позиции за това как виждат бъдещето на европейската икономическа политика и интеграция.

Винаги съм на линия за дискусии по тези теми, за важните дебати по европейските въпроси, в които България също трябва да бъде активна. Те може и да изглеждат технократски, но всъщност до голяма степен ще определят икономическото развитие на страните-членки през идните години, и по този начин - благоденствието на техните граждани".