Атанасова: Никой не мисли за кабинет, Нинова да каже за премиер в понеделник

Христо Иванов бил демократ, а ще си правят бухалка за избори с Тошко, иронизира шефката на ПГ на ГЕРБ

Топ
17:43 - 22 Юли 2022
3000
Атанасова: Никой не мисли за кабинет, Нинова да каже за премиер в понеделник

ГЕРБ нарече преговорите за кабинет "хаотични движения", които поставят цялата политическа система в риск. Това стана ясно от думите на депутата Радомир Чолаков на брифинг в центалата на партията. За да се възстанови конституционният ред, той призова президента Румен Радев да покани Корнелия Нинова до 26 юли в 17 часа да представи името на кандидат за министър-председател, ако не е готова - да започне действия за прекратяване на дейността на парламента и подготовка за предсрочни избори.

Шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова коментира изтеклия по-рано запис от заседанието на ПГ на ДБ, които не си изключиха микрофоните. И обяви, че вече ще нарича ДБ "демократите от Социалистическа България". Според нея от срещата стават ясни няколко неща - че има парламентарно крило на ПП и Лена Борисилавова. "Ако някой си направи бухалка от КПКОНПИ, то друг иска да участва в работата й и да я контролира по време на избори - това е цитат от Христо Иванов, обясняващ отношението на Тошко Йорданов към закона за КПКОНПИ. Уж Иванов бил виден демократ и единствен борец за съдебна реформа. Те заедно ще си правят бухалка, с която ще ходят на избори", възмути се Атанасова.

Според нея идеята на коалиционните партньори сами да определят датата на изборите, а не президентът с указ, е най-голямото нарушение на Конституцията.

Никой не мисли за правителство, защото знаят каква ужасна спирала от кризи преследва България, смята тя. И разкри, че Христо Иванов е обявил, че ИТН вече били със статут на "търпими членове на коалицията", но ПП имали проблем "кои са министрите на Слави и неговите пари". Става въпрос само за пари и интереси - кой ще овладее определени сектори, смятат от ГЕРБ.

Атанасова се присмя и на думите на Иванов, че Тошко Иванов и Ива Митева се държали нагло и арогантно. Вие до вчера бяхте заедно и чегъртахте ГЕРБ, продължи тя. И разкри последните изречения от срещата - имало признание, че ДБ участват в разговорите с "информационна цел" и ще поддържат "всичко словесни еквилибристики, защото този мандат бил технически" и нямало да бъде съставен кабинет.