Австралийски лекар с тумор в мозъка се излекува сам, колегите го отписаха

Туморът на професор Сколиър  е открит през юни миналата година, след като получава пристъп в Полша

Здраве
11:26 - 16 Май 2024
4568
Австралийски лекар с тумор в мозъка се излекува сам, колегите го отписаха

Австралийският лекар, който прилага собствените си пионерски изследвания върху меланома към нелечимия рак на мозъка, с който е диагностициран преди почти една година, все още е чист от рак.

Професорът от Университета в Сидни Ричард Сколиър заяви, че "не може да бъде по-щастлив", след като резултатите от последния ядрено-магнитен резонанс показаха, че все още няма признаци на рецидив на неговия глиобластом.

"Не мога да бъда по-щастлив. Благодаря на страхотния екип, който се грижи толкова добре за мен, особено на съпругата ми Кейти и прекрасното ми семейство!", радостно сподели в социалните мрежи проф. Сколиър.

Туморът на професор Сколиър  е открит през юни миналата година, след като получава пристъп в Полша.

Той става първият в света пациент с рак на мозъка, на когото е приложена комбинирана имунотерапия преди операцията, тъй като той използва основата на своята животопроменяща работа върху меланома върху себе си.

Сега професор Сколиър се надява, че туморът няма да се върне, тъй като според лекаря средното време до появата на рецидив за мозъчния тумор от четвърти стадий, който е имал, е шест месеца.

"Предприемайки експериментално лечение, което рискува да съкрати живота му, той напредва в разбирането на рака на мозъка и е от полза за бъдещите пациенти", заяви Университетът в Сидни, обявявайки наградата "Австралиец на годината" за професор Сколиър и професор Лонг.

Професорите, които са и съизпълнителни директори на Австралийския институт по меланома, превърнаха заболяването в лечимо благодарение на подхода си за имунотерапия, която активира собствената имунна система на пациента.

В разговор с Кей Бърли от Sky News през февруари професор Сколиър заяви, че "рискът от сериозни нежелани реакции при тези видове лекарства е доста висок, но досега всичко е било наред, така че не мога да бъда по-щастлив и се надявам да остане така още известно време".

"Ние показахме, че може да се активира имунната система и то много добре, и това вече е първата основополагаща стъпка за промяна в областта и начина, по който се изследват лекарствата при рак на мозъка", заключи професор Лонг.