Австралийският премиер Албанезе се срещнa със Си Дзинпин в Китай

Свят
12:07 - 06 Ноември 2023
1357
Австралийският премиер Албанезе се срещнa със Си Дзинпин в Китай

Днес е срещата между австралийският премиер Антъни Албанезе и китайският президент Си Дзинпин, съобщава БиБиСи. Албанезе, който кацна в Шанхай в събота, е първият австралийски лидер, посетил Китай от 2016 г.

Посещението се разглежда като ключов момент в размразяването на отношенията на двете страни след поредица от търговски спорове и такива за сигурността. Търговията ще бъде на първо място в дневния ред на срещата. Албанезе зове за премахване на китайските мита върху австралийски стоки. Очаква се Си да поиска повече достъп до ключови австралийски сектори.

"Това, което казах, е, че трябва да си сътрудничим с Китай там, където можем, да не сме съгласни там, където трябва, и да се ангажираме с националния си интерес", каза Албанезе пред репортери в Пекин днес преди срещата.

Пътуването му идва след като връзките между Австралия и нейния най-голям търговски партньор се влошиха през последните години, като Китай наложи санкции върху австралийския износ, след като Канбера призова за международно разследване на произхода на коронавируса. Визитата освен това съвпада с 50-годишнината от емблематичното посещение на Гоу Уитлам в Китай при Мао Цзедун през 1973 г., която бележи първото посещение на австралийски министър-председател след установяването на дипломатически отношения.

На въпрос дали Австралия може да се "довери" на Китай, Албанезе отговори, че предишните му ангажименти със Си са били "положителни" и "конструктивни". "Но ние също така признаваме, че имаме различни политически системи, съответно и много различни ценности, както и различни истории.

Преговорите днес се очаква да бъдат затруднени от списък с препятствия и опасения за сигурността.

Австралийският писател Янг Хенджун е в затвора в Китай по обвинения в шпионаж от 2019 г. а Албанезе е изправен пред натиск да осигури освобождаването му.

Според анализатори нарастващите военни връзки на Канбера с Вашингтон и неотдавнашното преразглеждане на нейната отбранителна позиция може да затруднят двете страни да намерят общ език извън икономическите интереси.

Някои експерти смятат че Пекин ще настоява за по-голям достъп до ресурсите и възобновяемите енергийни сектори на Австралия, но през последните години австралийското правителство предприе мерки за възпрепятстване на китайската собственост върху минни проекти.